Talouden trendit

Pienituloisten perusturvaan tulossa pieniä korotuksia

Perusturvaan on tulossa 20 euron korotus kuukaudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa muutettaisiin työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia sekä lapsilisiä ja elatustukea.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa todetaan köyhyys- ja syrjäytymisriskin koskettavan ihmisiä entistä laajemmin, ja hallituksen on puuttuva tähän määrätietoisesti.

Hallitus toteaa tavoitteekseen huolehtia kaikkien suomalaisten elintason kehityksestä ja tasaisemmasta tulonjaosta.

”Korotusten myötä haluamme jättää perusturvan leikkaukset historiaan. Esityksemme mukaan perusturvaan tehtäisiin nyt maltillinen korotus. Toivomme voivamme jatkaa perusturvan vahvistamista työllisyystilanteen niin salliessa”, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan eriarvoisuuden vähentämiseksi esitysluonnoksessa korotettaisiin perusturvaa eli työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea sekä sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia 20 eurolla kuukaudessa.

Työttömyyspäivärahoihin suunnitellut muutokset vaikuttaisivat ministeriön mukaan myös vuorotteluvapaan korvauksiin, sillä vuorottelukorvauksen suuruus määritellään työttömyyspäivärahan perusteella.

Sairausvakuutuslain mukaisiin vähimmäismääräisiin päivärahaetuuksiin tehtävä korotus koskisi myös vähimmäismääräistä kuntoutusrahaa.

Lisäksi lapsilisälaissa säädettyä lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotettaisiin 10 eurolla kuukaudessa. Muutos toteutettaisiin niin, että siitä hyötyisivät myös toimeentulotuen varassa olevat perheet.

Tästä syytä toimeentulotuesta annettua lakia hallitus esittää muutettavaksi siten, että yksinhuoltajan toimeentulotuen perusosaa korotetaan. Neljännen ja sitä useamman lapsen lapsilisiä korotettaisiin 10 eurolla kuukaudessa. Esitysluonnoksessa korotettaisiin elatustukilain mukaisen täysimääräisen elatustuen tasoa 7 eurolla kuukaudessa.

Lausuntoaika päättyy 31.8.2019. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina syksyllä 2019. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös