Indikaattorit

Teollisuustuotanto kääntyi laskuun – ”nousukausi takana”

Teollisuustuotanto laski toukokuussa sekä vuodentakaisesta että edellisestä kuukaudesta, kertoo Tilastokeskus.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski toukokuussa 2,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 toukokuussa 0,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2018 toukokuussa.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto laski toukokuussa eniten kaivostoiminnassa, peräti 37,5 prosenttia johtuen useista huoltoseisokeista.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto laski 8,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta, metalliteollisuudessa 4,5 ja kemianteollisuudessa 0,6 prosenttia. Tuotanto kasvoi edellisestä kuukaudesta sähkö- kaasu ja lämpöhuollon toimialalla 2,6 prosenttia ja metsäteollisuudessa 0,3 prosenttia.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat kuitenkin edelleen toukokuussa 3,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat olleet kasvussa jo puolen vuoden ajan ja marraskuuta lukuun ottamatta jo lähes vuoden.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 6,0 prosenttia ja kemianteollisuudessa 2,2 prosenttia edellisestä vuodesta.

Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 2,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi teollisuustuotannon lukuja Twitterissä.

”Nousukausi takana, mutta taantumaan ei luvuissa vielä näy”, hän kirjoittaa.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist puolestaan toteaa, että Suomen teollisuuden suhdanne on edelleen kohtuullinen verrattuna euroalueeseen.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa, että viime vuoden vertailuluku oli varsin heikko.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki

    15.7.2019 at 20:26

    Pari riitelijää tuli, nousu jatkuu 1,5-3%.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös