Yritysuutiset

Metsäkonevalmistaja Ponsse julkaisi ristiriitaisen tulosraportin

Juho Nummela toimitusjohtaja Ponsse Vuoden liikemies
Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela.

Yhtiön myynti Venäjälle laski rajusti. Tilauskanta kuitenkin lähes kaksinkertaistui viime vuodesta.

Vuoden toisella neljänneksellä yhtiön liikevaihto nousi 8,5 prosenttia vajaaseen 173 miljoonaan euroon vertailukauden 149 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto jakautui alueittain seuraavasti: Pohjois-Eurooppa 37,7 (38,1) prosenttia, Keski- ja Etelä-Eurooppa 21,1 (21,5) prosenttia, Venäjä ja Aasia 16,3 (21,0) prosenttia, Pohjois- ja Etelä-Amerikka 24,5 (18,5) prosenttia sekä muut maat 0,4 (0,8) prosenttia.

Liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 17,5 miljoonaa euroon viime vuoden 12,4 miljoonasta eurosta. Tuloskasvu jäi hieman odotuksita, sillä kolme yhtiötä seuraavaa analyytikkoa odotti keskimäärin 18,9 miljoonan euron liikevoittoa.

Vahva laskutus yhdessä kulujen hallinnan kanssa vaikuttivat kannattavuuteen positiivisesti.

Ponssen tilauskanta kasvoi hurjasti viime vuoden 187 miljoonasta eurosta 361 miljoonaan.

Sijoittajat ottivat Ponssen tulosraportin vastaan myönteisesti, sillä yhtiön osakekurssi oli nousussa yli kolme prosenttia noin klo 10.20 aamupäivällä.

Yhtiön toimitusjohtajan Juho Nummelan mukaan maailman talouden epävarmuuksista huolimatta PONSSE-metsäkoneiden kysyntä jatkui kuluneella neljänneksellä hyvällä tasolla ja yhtiön tilausvirta oli erittäin hyvä.

”Euromääräinen tilauskantamme oli katsauskauden lopussa erittäin vahva 361,1 miljoonaa euroa. Valmistusmäärät ovat olleet Vieremän tehtaallamme jatkuvassa kasvussa komponenttisaatavuuden parantuessa. Ensimmäisen neljänneksen haasteet uusien tuotteiden sarjavalmistuksen aloituksessa on saatu ratkaistua nopeasti”, Nummela toteaa yhtiön tulostiedotteessa.

Euroopan laajat kaarnakuoriaistuhot vaikuttavat kuitenkin Nummelan mukaan puumarkkinoihin.

”Euroopan metsätuhojen estämiseen ja torjuntaan liittyvät hakkuut nostavat hetkellisesti korjatun puun määrää Euroopassa, mikä vaikuttaa väliaikaisesti myös kansainvälisiin puuvirtoihin.”

Nummelan mukaan uusien PONSSE-metsäkoneiden toimitukset onnistuivat suunnitellusti toisen neljänneksen loppuun mennessä. Huoltopalveluiden liikevaihto kasvoi edelleen ja myös vaihtokonemarkkina toimi hyvin.

”Vieremän tehdas ja Ponssea ympäröivä valmistusverkosto toimivat hyvin. Komponenttisaatavuuteen liittyy edelleen riskejä, mutta tilanne helpottuu jatkuvasti. Tehtaan kesänaikaiset huollot onnistuivat hyvin ja tehtaan toiminta on alkanut normaalisti elokuun alussa”, Nummela kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös