Talouden trendit

Teollisuuden suurhanke tavoittelee Suomeen 65 000 uutta työpaikkaa ja maailman kärkipaikkaa datan hyödyntämisessä

Suomalaisten huippuyritysten Intelligent Industry -ekosysteemi tavoittelee kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin johtavaa kasvua datan ja tekoälyn hyödyntämisellä.

Ekosysteemissä on mukana esimerkiksi Nokia, Konecranes, Cargotec, Tieto ja SSAB. Yhtiöt käynnistivät eilen Business Finlandin ja yritysten itsensä rahoittaman InDEx-ohjelman.

InDExin mahdollisuudet pk-yrityksille ja startupeille ovat valtavat, väittää ohjelmaa johtava DIMECC Oy. nDEx rakentaa Suomeen teollisuuden datayhteisöä ja yhteistä data-alustaa.

InDEx -ohjelmassa (Industrial Data Excellence) mukana olevat huippuyritykset käynnistävät käytännön työn kohti älykkään teollisuuden globaalia johtoasemaa. Avainroolissa on datan radikaalisti tehokkaampi hyödyntäminen esimerkiksi tekoälyn avulla, kertoo Juha Pankakoski, Intelligent Industry -ekosysteemin puheenjohtaja ja Konecranes Oyj:n teknologiajohtaja.

”Älykkään teollisuuden synnyttämiseksi ihmiset, koneet ja laitteet täytyy saada kommunikoimaan saumattomasti keskenään. Kunnianhimoisia tuloksia voidaan saada aikaan vain mittavalla yhteistyöllä, ja juuri siihen ekosysteemimme pyrkii”, luonnehtii Pankakoski.

Suomen tasolla mittava suurhanke

Teknologiajohtajan mukaan Intelligent Industry kokoaa yhteen teollisuutemme merkittävimpiä ja innovatiivisimpia toimijoita. InDEx-ohjelma on hänen mukaansa kansallisen mittakaavan suurhanke.

Ohjelman rahoittavat Business Finland ja ohjelmaan osallistuvat Konecranes, Cargotec, Danfoss, Elekmerk, Fastems, HT Laser, Nokia, PrimaPower, Raute, SSAB ja Tieto yhdessä. DIMECC InDEx-ohjelman akateemiset kumppanit ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Vaasan yliopisto ja VTT.

Intelligent Industryn työtä johtava Antti Karjaluoto kuvaa tämän vajaan 10 miljoonan euron panostuksen hyötysuhdetta huikeaksi. Tavoitteena on tuhansia uusia työpaikkoja.

”Tähtäämme kasvuun, joka johtaa kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin. Pessimistinen arvio on 25 000 uutta työpaikkaa viidessä vuodessa, optimistisempi arvio on 65 000 työpaikkaa. Tämä on mahdollista, koska datan tehokkaampi hyödyntäminen tuottaa arviolta 2-3 prosentin suuruisen vuosittaisen lisän teollisuusyrityksen liikevaihtoon”, kuvaa Karjaluoto.

Lisäksi valmistavassa teollisuudessa jopa 99 prosenttia datan arvosta jää Karjaluodon mukaan nyt hyödyntämättä globaalisti.

”Pystymme yhdessä nopeisiin tuloksiin, koska potentiaali on niin valtava. InDExiin osallistuvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 35 miljardia euroa”, Karjaluoto toteaa.

Hyötyjinä sekä Suomen talous että ilmasto

Intelligent Industry -ekosysteemi ja InDEx-ohjelma luovat Suomelle monipuolista kasvua ja torjuvat samalla ilmastonmuutosta. Näin arvioi ekosysteemiä johtavan DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Kulmalan mukaan käynnistymässä on tekoälyvetoinen teollisuusvallankumous, jossa Suomella on datan osalta jo valmiiksi vahva asema. Tästä kertoo esimerkiksi EU-komission DESI-indeksi.

”Kun tuomme Suomen kansantalouteen yli miljardin euron verran uutta liikevaihtoa vuodessa, luomme huimat kasvumahdollisuudet pk-yrityksille ja startupeille. Alihankinnan kautta niitä on tulossa heti mukaan ainakin 40. Talouskasvu ja työpaikat eivät kuitenkaan ole ainoa hyöty. Voimme säästää datan älykkäämmällä käytöllä energiaa jopa kymmeniä prosenttia. Tällä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjumiselle”, listaa Kulmala avautuvia myönteisiä mahdollisuuksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös