Kasvuosakkeet

Evli: Tokmanni on edullinen osake suhteessa verrokkeihin

Evlin suositus halpaketjun osakkeelle on osta.

Halpaketju Tokmannin kasvu oli huhti-kesäkuussa odotettua vahvempaa. Yhtiön kokonaisliikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä vahvasti, 10,2 prosenttia, ja vertailukelpoinen liikevaihto 5,3 prosenttia.

Yhtiön liikevaihto kasvoi lähes 240 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 233 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi myös verrattuna viime vuoden toisen vuosineljänneksen 217,7 miljoonaan euroon.

Yhtiön liikevoitto toisella vuosineljänneksellä oli 18,2 miljoonaa euroa, mikä sekin ylitti analyytikoiden 14,5 miljoonan euron odotuksen. Liikevoitto myös kasvoi edellisvuoden 14,6 miljoonan eurosta. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,16 eurosta 0,21 euroon.

Tokmannin tuloskehitys oli yllätys paitsi analyytikoille myös sijoittajille, sillä yhtiön tulosraportin julkaisun jälkeen osakekurssi kipusi yli 10,5 prosentin nousuun.

Toimitusjohtaja Mika Rautiaisella oli varaa hehkuttaa tulosraporttia.

”Olemme tyytyväisiä toisen neljänneksen liiketoiminnan kehitykseen. Myynti kasvoi hyvin ja kannattavuus parani merkittävästi”, Rautiainen toteaa.

Tulosparannuksen taustalla oli Rautiaisen mukaan onnistuminen tärkeässä kevätsesongin myynnissä jo toisena vuotena peräkkäin. Lisäksi toimenpiteet toiminnan tehostamiseksi etenivät toimitusjohtajan mukaan oikeaan suuntaan.

Evlin mukaan Tokmannin toisen kvartaalin tulos oli vahva ja se ylitti niin Evlin ennusteet kuin konsensusodotuksetkin.

”Yhtiön liikevaihdon (10 prosentin kasvu) kehitystä tuki kasvanut myynti uusista myymälöistä sekä pääsiäisen ajoitus”, Evli toteaa aamukatsauksessaan.

Evlin mukaan Tokmanni pystyi myös vähentämään sääriippuvuutta toisella kvartaalilla. Myyntikatteeseen vaikutti positiivisesti myynnin myynnin rakenne sekä vähentynyt hävikki elintarvikkeissa.

”Yhtiö on ilmoittanut panostavansa kannattavuuden parantamiseen kuluvan vuoden aikana ja panostukset toimintojen tehostamiseen tukivat kannattavuuden kasvua jo vuoden toisella kvartaalilla”, Evli toteaa.

Evli odottaa Tokmannin koko vuoden 2019 liikevaihdon kasvavan 8,7 prosenttia viime vuodesta ja olevan 946 miljoonaa euroa. Liikevoiton Evli odottaa paranevan edellisvuodesta ja olevan 68 miljoonaa euroa liikevoittomarginaalilla 7,1 prosenttia.

Tuloskasvua on odotettavissa ensi vuoden jälkeenkin.

”Parantuvan myyntikatteen sekä toimintojen tehostamisen pitäisi tukea kannattavuuden kehitystä. Suurin osa toimitusketjun tehostamisesta saatavista hyödyistä tulee kuitenkin näkyviin vasta tulevina vuosina. Lisäksi yhtiön yli 200 myymälän tavoite tukee liikevaihdon kehitystä myös tulevaisuudessa.”

Evli ennustaa halpaketjun osakekohtaisen tuloksen yltävän tänä vuonna 0,78 euroon ja ensi vuonna 0,91 euroon. Noilla tulosennusteilla kuluvan vuoden P/E-kerroin on vain 12,7x ja ensi vuoden tulosennusteella 10,9x.

Tokmannin arvostustaso suhteessa verrokkeihin on houkutteleva.

”Viimeisimpien ennusteidemme pohjalta Tokmanni treidaa 19E-20E EV/EBIT kertoimilla samassa linjassa yhtiön pohjoismaisten verrokkien kanssa, mutta noin 28 prosenttia matalampana kuin yhtiön kansainväliset verrokit”, Evli toteaa.

Evlin suositus Tokmannin osakkeelle on osta ja osakkeen tavoitehinta on 10,2 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös