Sijoittajan verotus

Verottaja varoittaa: Monen suomalaisen verokortin veroprosentti on liian alhainen

Verohallinto kehottaa veronmaksajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan, jotta loppuvuoden tuloja ei veroteta lisäprosentilla.

Verohallinnon mukaan arviolta jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Verohallinto suosittelee palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin OmaVerossa vielä loppuvuodelle.

Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.

”Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos”, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen Verohallinnosta sanoo.

Kuluva vuosi on ensimmäinen vuosi, kun suomalaisilla on verokortilla vain yksi tuloraja koko vuodelle. Palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja ei verokortissa siis enää ole. Siksi on verohallinnon mukaan erityisen tärkeää, että palkansaajat seuraavat omien vuositulojensa kehittymistä ja tekevät tarvittaessa muutosverokortin.

Myöskään erillistä sivutuloverokorttia ei tänä vuonna enää ole. Palkansaaja voi kopioida samaa verokorttia kaikille työnantajilleen. Verohallinnon mukaan verokorttia ei tarvitse antaa työnantajalle paperisena, esimerkiksi kuva verokortista riittää.

Verokortti kannattaa tehdä sähköisesti Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Verokortin tekoa varten palkansaajan pitää aina etukäteen selvittää vuoden alusta kertyneet tulot ja verot, arvio koko vuoden tuloista sekä tiedot mahdollisista vähennyksistä (esimerkiksi matkakuluista ja kotitalousvähennyksestä).

Verokortin voi tehdä myös puhelinpalvelussa tai verotoimistossa. Tässä ohjeet muutosverokortin tilaamiseen OmaVerossa.

Vero.fi-sivuilta löytyy veroprosenttilaskuri, jonka avulla veronmaksaja voi arvioida, tarvitseeko muutoksen verokortissaan näkyvään ennakonpidätysprosenttiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös