Asunnot ja kiinteistöt

Omakotitalojen asuntokauppa käy ennustettua vilkkaampana

Suomen asuntomarkkinat ovat kehittyneet positiivisesti alkuvuodesta lähtien.

Säästöpankkiryhmän mukaan asuntokauppa käy ennustettua vilkkaampana monilla pienemmilläkin paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Erityisen voimakkaasti ovat kuluneen vuoden aikana kasvaneet omakotitalojen kauppamäärät, koko Suomessa 7,3 prosenttia. Myös omakotitalojen keskihinta on noussut edellisvuosista.

”Toisin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, omakotitalojen kauppa käy Suomessa vilkkaana”, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

”Markkina on 7,3 prosenttia plussalla koko Suomessa. Oulussa omakotitalokauppa on vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana noussut jopa 25,2 prosenttia ja Hämeenlinnassa 15,2 prosenttia.”

Asuntokaupan ennustaminen on vaikeaa

Rantasen mukaan käytettyjen asuntojen kokonaismarkkinakin on kasvanut 2,7 prosenttia. Kauppa on vilkastunut monilla pienemmilläkin paikkakunnilla muutamien vuosien hiljaiselon jälkeen, ja kaiken kaikkiaan asuntomarkkinoillamme on tällä hetkellä positiivinen vire, eikä merkkejä kaupan hiljentymisestä tai tyssäämisestä ole näköpiirissä, toteaa Rantanen.

Asuntokaupan ennustaminen on Rantasen mukaan haasteellista, koska asumisessa on samaa vaikeasti ennustettavaa aaltoliikettä kuin kaikissa muissakin trendeissä.

”Asuntojen kysyntää ohjaavat monet muuttuvat tekijät. Omakotitalojen tarjonta on ollut edellisvuosien aikana runsasta kysyntään nähden. Talojen hinnat olivat suhteellisen korkeita, jolloin kysyntä kohdistui enemmän kerrostaloasuntoihin. Nyt taas niiden hintataso on vahvistunut ja kysyntä kääntynyt suhteessa edullisempiin omakotitaloihin.”

Monet eri puolilla Suomea asuvat nuoret, jotka suunnittelevat perheenperustamista, laittavat todennäköisesti mieluummin 150 000 euron asuntobudjettinsa omakotitaloon kuin yksiöön keskustassa, Rantanen väittää.

”Ei sen omakotitalon tarvitse sijaita maalla, kehyskunnissakaan. Esimerkiksi Hämeenlinnassa omakotitalovyöhyke alkaa noin kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta. Monilla paikkakunnilla omakotitalojen asukkailla on ihan samat lähipalvelut kuin keskustan kerrostaloasukkaillakin.”

Omakotitalokauppoja tehdään nykyään läpi vuoden

Menneinä vuosikymmeninä omakotitalokauppa loppui Rantasen mukaan ensimmäisiin lumisateisiin ja alkoi taas keväällä lumen sulaessa pois. Tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä tänä päivänä omakotitaloja myydään läpi vuoden aivan kuten muitakin asuntoja.

Monilla on Rantasen mukaan kuitenkin edelleen se harhakäsitys, ettei omakotitaloja kannata laittaa tai pitää myynnissä talvikuukausina.

”Parhaiten käyvät kaupaksi ne omakotitalot, joita on pidetty hyvässä kunnossa vuosien saatossa ja joissa ei ole heti isompia remonttitarpeita. Kiinteistöjen ylläpidon merkitys on korostunut myös siksi, että pankit ovat tarkentaneet remonttilainojen myöntämisen ehtoja. Ostajia kiinnostavat erityisesti kuntotarkastetut ja sisäänmuuttokuntoiset omakotitalot.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös