Oma talous

11 miljardööriä, jotka menettivät koko omaisuutensa

Rahanpesua, petoksia ja osakkeiden romahduksia.

Huonot päätökset ja huono onni ajoi nämä 11 miljardööriä konkurssiin ja he menettivät omaisuutensa.

11. Patricia Kluge  

Kluge oli kerran naimisissa maailman rikkaimman miehen, John Klugen kanssa, jonka henkilökohtainen varallisuus vuonna 1990 oli 5 miljardia dollaria. Patricialle jäi avioeron jälkeen käteen miljoona dollaria ja ylenpalttinen kartano, jonka yhteyteen hän perusti Klugen viinitilan.

Patricia päätti aloittaa myös kiinteistöliiketoiminnan ja otti 65 miljoonan dollarin lainan rakentaakseen yli tusinan ylellisiä taloja, mikä osoittautui hänen kohtalokseen. Vuoden 2008 pankki- ja asuntokriisi ajoi Patrician konkurssiin.

Donald Trump osti Klugen kartanon ja viinitilan 6 miljoonalla dollarilla.

10. Huang Wenji

Wenji on hongkongilaisen sateenvarjovalmistajayrityksen China Jicheng Holdingsin puheenjohtaja, josta Huangilla ja hänen vaimollaan on 75 prosentin omistusosuus. Äskettäisessä osakemarkkinoiden romahduksessa yhtiön osakkeet laskivat kahdessa päivässä noin 91 prosenttia, jonka vuoksi Wenjin henkilökohtainen varallisuus romahti 1,9 miljardilla dollarilla.

9. Alberto Vilar

Vilar on entinen yhdysvaltalainen sijoitusjohtaja, joka teki miljardeja sijoitusyhtiö Amerindo Investment Advisors -yrityksen kautta. Yhtiön nettoarvo oli korkeimmillaan arviolta miljardi dollaria.

Vuoden 2000 osakemarkkinoiden romahdus ajoi Vilarin yhtiön huonoon taloudelliseen tilanteeseen. Viisi vuotta myöhemmin Vilar pidätettiin syytettynä arvopaperi-, osakepetoksista ja rahanpesusta ja tällä hetkellä hän suorittaa 10 vuoden vankeusrangaistusta.

8. Adolf Merckle

Merckle oli kerran yksi Saksan rikkaimmista miehistä noin 12,8 miljardin dollarin omaisuudellaan. Mercklen varallisuus koki iskun vuoden 2008 luottokriisissä, jossa hän menetti noin 3,6 miljardia dollaria. Massiivisesta menetyksestä huolimatta hän oli edelleen yksi Saksan rikkaimmista miehistä.

Vuoden 2008 loppuun mennessä Mercklen sijoituspalveluyritys VEM kohtasi vakavan likviditeettikriisin ja ilmoitti 6 miljardin dollarin tappiosta. Hyvittääkseen tappion Merckle teki joukon vaarallisia ja epäsuotuisia sijoituksia. Menetettyään melkein koko omaisuutensa, hän päätti elämänsä traagisesti heittäytymällä junan eteen.

7. Vijay Mallya

Mallya on intialainen liikemies ja entinen miljardööri, jota epäillään korruptiosta ja petoksesta. Mallya peri isänsä alkoholiyrityksen 28-vuotiaana ja muutti tämän liiketoiminnan usean miljardin dollarin yritykseksi käärien itselleen 1,5 miljardin dollarin omaisuuden.

Mallya velkaantui, kun hänen omistama Kingfisher Airlines kohtasi taloudellisia ongelmia. Korruptio- ja petosepäilyt liitetään konkurssin tehneeseen lentoyhtiöön. Mallya pakeni Intiasta rikossyytteitä Iso-Britanniaan. Intialaiset viranomaiset ovat pyytäneet Britanniaa luovuttamaan miljardöörin takaisin kotimaahansa.

6. Sean Quinn

Vuoden 2008 taantuma ajoi monia yrityksiä ja varakkaita henkilöitä konkurssiin. Yksi heistä oli Sean Quinn, joka oli kerran Irlannin rikkain henkilö noin 6 miljardin dollarin nettovarallisuudella. Kun finanssikriisi iski Irlannin pankkijärjestelmään, Quinn menetti lähes koko perhevarallisuutensa. Vuonna 2008 Irlannin finanssiregulaattori sakotti yhtä hänen yhtiöistään 3,25 miljoonalla eurolla sisäpiirilainojen vuoksi.

Quinn ajautui lopulta henkilökohtaiseen konkurssiin vuonna 2011.

5. Bernard Madoff

Madoff on epäilemättä pyramidijärjestelmien kuningas. Herra huijasi yli 20 vuoden ajan menestyksekkäästi tuhansilta sijoittajilta miljardeja dollareita ”split-strike conversion” -sijoitusstragian avulla. Madoffin ponzi-huijaus epäonnistui vuoden 2008 finanssikriisin aikana ja lopulta liittovaltion tutkimukset paljastivat hänen operaation 64,8 miljardin dollarin suuruiset petokset.

4. Elizabeth Holmes

Amerikkalaisesta keksijästä ja yrittäjästä tuli nuorin itse varallisuutensa luonut naismiljardööri vuonna 2015 Theranos terveydenhuollon teknologiayrityksen avulla. Yhtiön arvo pongahti 9 miljardiin dollariin ja teki Holmesista välittömän julkkiksen.

Holmesin tähdenlento ei kestänyt kauaa, kun heräsi epäilys että hän esitti harhaanjohtavia tietoja yhtiönsä sijoittajille keksimästään uudesta innovatiivisesta teknologista. Väitteet sekä liittovaltion tutkinta asiaan vei hänen uskottavuutensa ja hänen henkilökohtainen varallisuus koki kovan iskun.

3. Allen Stanford

Stanford on entinen miljardöörirahoittaja, joka istuu parhaillaan 110 vuoden vankeusrangaistusta massiivisesta talouspetoksesta.

2. Bjorgolfur Gudmundsson

Gudmundsson oli Islannin toiseksi rikkain henkilö ennen vuoden 2007-2008 pankkikriisiä. Hänen henkilökohtainen varallisuus laski vuodessa 1,1 miljardista dollarista miinukselle.

1. Eike Batista

Brasilialainen liikemies Eike Batista menetti kaivos- ja öljynetsintäteollisuudessa tehneen omaisuutensa kahden vuosikymmenen aikana. Batistalla oli 30 miljardin dollarin omaisuus vielä vuonna 2011 ja hän oli Brasilian rikkain ja maailman 8. rikkain mies.

Batistan yhtiön osakkeet romahti kaivosteollisuuden äkillisen kaatumisen vuoksi ja Batista menetti lähes 20 miljardia dollaria vuoden aikana. Vuotta myöhemmin hänen omaisuus putosi pakkasen puolelle velkaantumisen ja hänen yhtiön osakkeiden jatkuvan laskun vuoksi.

Brasilian viranomaiset pidättivät Batistan vuonna 2017 epäiltynä rahanpesusta.

Lähde: Luxury Launches.

Lue myös: 5 valhetta sinulle on kerrottu rikkaista ihmisistä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki

    29.10.2019 at 15:38

    Raha ei katoa mihinkään, se vain vaihtaa omistajaa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös