Yritysuutiset

Stora Enson osake sukeltaa – tulosraportti paha pettymys

Stora Enso varoittaa liikevoiton merkittävästä laskusta loppuvuonna.

Stora Enso osakekurssi sijoittaminen talous metsäyhtiö

Sekä metsäyhtiön liikevaihto että liikevoitto jäivät odotettua alhaisemmiksi. Kolmannella vuosineljänneksellä Stora Enson liikevaihto oli 2,4 miljardia euroa, kun analyytikoiden odotuksissa oli 2,5 miljoonan euron liikevaihto. Vuosi sitten liikevaihto oli 2,48 miljoonaa euroa.

Analyytikot odottivat heinä-syyskuulta keskimäärin 233 miljoonan euron oikaistua liikevoittoa, kun toteuma jäi 231 miljoonaan euroon. Vuosi sitten oikaistu liikevoitto oli 358 miljoonaa euroa.

Liikevaihto vuosineljänneksellä laski alhaisempien hintojen ja volyymien vuoksi, kertoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström. Myös operatiivisessa liiketuloksessa nähtiin jyrkkä lasku samasta syystä.

”Neljänneksen aikana saavutettiin noin 40 milj. euron kustannussäästöt. Voimme vain kuvitella mitä tämä olisi merkinnyt viime vuoden kustannustasoilla. Tässä on pohja kevyemmälle ja tehokkaammalle organisaatiolle, joka on valmiina suhdanteen kääntymiseen. Liiketoiminnan rahavirta oli vahva ennakoivan käyttöpääoman hallinnan seurauksena”, toimitusjohtaja kertoo.

Stora Enso varoitti tulosraportissaan viimeisen vuosineljänneksen liikevoiton jäävän aiemmin ennakoitua alhaisemmaksi. Nyt metsäyhtiö odottaa, että yhtiön tulos laskee vuoden viimeisellä neljänneksellä selvästi.

Yhtiö arvioi mukaan viimeisen vuosineljänneksen operatiivisen liiketuloksen asettuvan 100–180 miljoonan euron vaihteluvälille. Analyytikot ovat odottaneet 225 miljoonan euron operatiivista liikevoittoa viimeiseltä vuosineljännekseltä. Stora Enson uusin ennuste jää analyytikko-odotuksista siis merkittävästi.

Forsin, Inkeroisten, Skoghallin, Varkauden, Montes del Platan ja Skutskärin tehtailla pidetään viimeisen neljänneksen aikana vuotuinen huoltoseisokki. Kunnossapidon kokonaisvaikutuksen Stora Enso arvioi olevan samalla tasolla kuin vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä ja vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä.

Sundströmin mukaan Stora Enso on valmistautunut markkinoiden seuraavan nousukauteen kannattavuuden turvaamisohjelmallamme, joka etenee suunniteltua aikataulua nopeammin.

”Koska lanseerasimme ohjelman aikaisessa vaiheessa, rakennamme parhaillaan edellytyksiä paremmalle ja kannattavammalle tulevaisuudelle, kun suhdanne kääntyy nousuun. On tärkeää hyödyntää nykyistä tilannetta rakentamalla tulevaisuuteen valmiina olevaa yhtiötä, joka pysyy askeleen edellä ja työskentelee ennakoivasti. Edetäksemme vielä pidemmälle olemme nostaneet tavoitteen 200 milj. eurosta 275 milj. euroon ja pidentäneet ohjelmaa niin, että se jatkuu vuoden 2021 loppuun asti”, Sundström toteaa.

Stora Enson heinä-syyskuu tiivistetysti

  • Liikevaihto laski 7,1 % 2 402 (2 585) milj. euroon.
  • Operatiivinen liiketulos pieneni 231 (358) milj. euroon.
  • IFRS-liiketulos oli 170 (363) milj. euroa.
  • Tulos/osake (EPS) pieneni 0,09 (0,27) euroon, ja tulos/osake ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli 0,13 (0,31) euroa.
  • Vahva liiketoiminnan rahavirta oli 488 (457) milj. euroa. Rahavirta investointien jälkeen oli 347 (319) milj. euroa.
  • Nettovelan suhde operatiiviseen EBITDAan, 2,2 (1,1), oli hieman 2,0 tavoitetasoa korkeampi.
  • Operatiivinen ROCE oli 8,7 % (16,7 %).

Alla Inderesin analyytikko Antti Viljakainen kommentoi Stora Enson tulosraporttia.

Kommentoi
Ylös
>