Yritysuutiset

Wärtsilä petti odotukset – syyskuun tulosvaroituksesta huolimatta

Osakekurssi laski reippaasti vaisun tulosraportin vuoksi.

Wärtsilältä osattiin odottaa vaisua kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttia, sillä yhtiö antoi tulosvaroituksen syyskuun lopulla. Wärtsilä ennakoi syyskuussa vertailukelpoisen liiketuloksen olevan noin 150 miljoonaa euroa odotuksia heikompi johtuen tietyistä projekteista Marine-liiketoiminnan kaasuratkaisuihin ja Energy-liiketoimintaan liittyen.

Silti heinä-syyskuu meni odotuksia heikommin.

Liikevaihto jäi 1,1 miljardiin miljoonaan euroon heinä-syyskuussa. Viime vuonna kolmannella kvartaalilla se oli 1,3 miljardia, eli liikevaihto laski peräti 29 prosenttia. Liikevaihdon romahdus oli selkeästi odotuksia rajumpi, sillä analyytikot odottivat keskimäärin 1,3 miljardin liikevaihtoa.

Vieläkin rajummin Wärtsilä petti tulosodotukset. Liiketulos jäi heinä-syyskuussa vain 11 miljoonaan euroon, kun viime vuonna liiketulos oli 141 miljoonasta eurosta. Analyytikot olivat odottaneet lähes 48 miljoonan euron liiketulosta.

Yhtiön koko vuoden liiketulosta heikentää kertaluontoinen 150 miljoonan euron kulu, joka liittyy projektikustannusylityksiin Marine- ja Energy-liiketoiminnoissa. Kokonaissummasta 84 miljoonaa euroa Wärtsilä kirjasi tammi-syyskuussa ja 65 miljoonaa euroa kolmannella vuosineljänneksellä.

Wärtsilä odottaa palvelujen ja ratkaisujen kysynnän olevan tulevien 12 kuukauden aikana jonkin verran alempi kuin edeltävien 12 kuukauden aikana.

Wärtsilä Marine -liiketoiminnan näkymät ovat vaimeat johtuen heikommista alustilausmääristä ja rikkipesureiden kysynnän laskusta edellisvuoden poikkeuksellisen korkealta tasolta. Merenkulun huoltomarkkinoilla kysynnän odotetaan olevan vakaata.

Wärtsilä Energy -liiketoiminnan näkymät ovat heikot (alennettu aiemmista vaimeista näkymistä). Markkinaolosuhteet energiatoimialalla ovat haastavat nopeasti muuttuvan energiaympäristön aiheuttaessa epävarmuutta asiakkaiden keskuudessa. Geopoliittinen ja taloudellinen ympäristö hidastaa päätöksentekoa edelleen. Energiamarkkinoilla huoltopalveluiden kysynnän odotetaan olevan vakaata.

“Kolmas vuosineljännes oli Wärtsilälle haastava sekä laitteiden kysynnän että toiminnan tuloksen kannalta”, yhtiön konsernijohtaja Jaakko Eskola myöntää.

”Tilauskertymän laskun taustalla olivat uusien alusten tilausten vähäisyys ja vaimeampi rikkipesurijärjestelmien kysyntä sekä yhä pitkittynyt päätöksenteko energiamarkkinoilla. Vaikka projektinäkymät ovat edelleen hyvät molemmissa liiketoiminnoissa, näkyvyys tilausten ajoitukseen on rajallinen ja kilpailu kovenee”, Eskola toteaa.

Hintapaine on konsernijohtajan mukaan edelleen rasite nykyisessä markkinaympäristössä.

Wärtsilän liikevaihdon lasku oli Eskolan mukaan odotettu energialaitteiden ja rikkipesureiden toimitusten keskittyessä loppuvuoteen. Liiketuloksemme sen sijaan heikkeni johtuen odottamattomista kustannusylityksistä muutamissa monimutkaisissa merenkulku- ja energiaprojekteissa, Eskola kertoo.

Wärtsilän osakekurssi on perjantaina lähes 7,8 prosentin laskussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös