Asunnot ja kiinteistöt

Talouselämä: Verovaroin tuettujen Hitas-asuntojen omistajina varsin äveriästä väkeä

Helsingin kaupungin Hitas-asunnoissa asuu kovatuloisia asukkaita, kertoo Talouselämä.

Hitas on Helsingin kaupungin kehittämä asuntojärjestelmä, jonka tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Asunnoille määritetään jo tontinluovutusvaiheessa korkein mahdollinen myyntihinta, jota asuntoa myöhemminkään myytäessä ei saa ylittää. Hitas-säännöstellyt asunnot ovat vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia.

Yksi järjestelmän kummallisuus on, että edunsaajat valikoidaan pääsääntöisesti arvonnan kautta. Arvontaan on päädytty koska alihintaisissa Hitas-asunnoissa on ylikysyntätilanne. Halukkaita ostajia on tarjontaa enemmän.

Arvonta ei toki ole ainoa asukkaiden valintakriteeri. Yksityiset pankit seulovat potentiaaliset hakijat ottamalla huomioon hakijan tulot.

Tämä pankkien seulonta johtaa siihen, että Hitas-asuntoja myydään alihintaan arpajaisten kautta sellaisille kotitalouksille, jotka eivät tarvitsisi julkisin varoin tuettua asuntoa. Tosin Helsingin kaupunki korottaa taloyhtiön tonttivuokraa sen jälkeen, kun asunnot vapautuvat Hitas-järjestelmästä.

Onnekkaat kotitaloudet voivat lisäksi 30 vuoden kuluttua taloyhtiön valmistumisesta hakea vapautusta hitas-järjestelmästä, minkä jälkeen asunnot voidaan hinnoitella ja myydä vapaasti.

Helsinkin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) on kritisoinut tätä tapaa, koska se tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvinvointi­yhteiskunnan palvelujen saaminen voi riippua sattumasta. Lisäksi järjestelmää käytetään Meren mukaan väärin. Varakkailla helsinkiläisillä on omistuksessaan useita hitas-asuntoja ja halvan asunnon markkinahintainen vuokraus takaa hyvät vuokravoitot.

Talouselämä kertoo, että joissakin Helsinkin hitas-asunnoissa 30 vuoden raja tulee täyteen ensi vuonna kalliilla alueella Helsingin keskustan vieressä. Helsingin keskustan ja sen lähialueilla hitas-asuntokauppojen keskineliöhinta oli viime vuonna 4 880 euroa. Kyseisen taloyhtiön postinumeroalueen yleinen keskineliöhinta oli viime vuonna yli 7 000 euroa. Vapautuksen hakeminen hitas-järjestelmästä voisi nostaa siis huomattavasti asuntojen myyntihintoja.

Taloyhtiön osakasluettelon mukaan omistajien joukossa on hyvätuloisia asukkaita, kuten yritysjohtoa, erikoislääkäreitä ja varatuomari, kertoo Talouselämä. Kahdeksan osakkaan vuoden 2017 verotettavat tulot olivat yli 80 000 euroa, ja kaksi osakasta ansaitsi yli 200 000 euroa vuonna 2017. Kaksi kovatuloisinta tienasivat noin 330 000 euroa ja 280 000 euroa vuonna 2017.

Joillakin taloyhtiön asukkailla on myös merkittäviä pääomatuloja. Osakasluettelon mukaan osakkaista useat ovat asuntosijoittajia, sillä 12 huoneiston kohdalle on merkitty osakeluetteloon, että sen omistaja asuu muualla kuin taloyhtiössä.

Sijoittajien kokemuksia vertaislainapalvelusta – tällaisia tuottoja Mintos tarjoaa

Suosittu vertaislainojen markkinapaikka Mintos on tullut tuhansille sijoittajille. Jotkut sijoittajat ovat kertoneet kokemuksistaan julkisesti.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös