Oma talous

Maksaisitko sinä yli 108 000 euroa seinälle teipatusta banaanista?

Art Baselissa myynnissä oleva taideteos ihastuttaa ja vihastuttaa.

Italialainen taiteilija Maurizio Cattelan teippasi ilmastointiteipillä banaanin miamilaisen taidegallerian seinään osana Art Basel -taidefestivaalia, ja se myytiin 120 000 dollarilla, eli noin 108 000 eurolla.

”Koomikko” nimisen teoksen banaani ei eroa kaupan hedelmistä, eikä sen tarkoitus ole symboloida mitään erityistä. ”Banaanin on tarkoitus olla banaani”, kuvailee Cattelan.

Itse asiassa taitelija on myynyt jo kaksi versiota kyseisestä taidepläjäyksestä, raportoi Market Watch. Kolmannen version myyntihinnan odotetaan nousevan 150 000 dollariin, eli noin 135 000 euroon.

Hedelmän ja teipin sijoittaminen seinään oli taiteilijan mukaan hyvin huolellisesti harkittu. On epäselvää, kuinka usein teoksen banaani vaihdetaan, sillä se alkaa mustumaan ja pilaantuu viikon sisällä. Galleria heittää banaanin roskiin, ellei keräilijä halua pitää sitä.

Gallerian perustaja Emmanuel Perrotin kertoi CBS Newsille, että Maurizion työ ei koske vain esineitä, vaan myös sitä, kuinka esineet liikkuvat maailmalla.

“Riippumatta siitä kiinnitetäänkö banaani taidegallerian seinälle vai onko se New York Postin kannessa, hänen työnsä pakottaa meidät kyseenalaistamaan kuinka aineellisille hyödykkeille annetaan arvoa”, Perrotin kuvailee Cattelanin teosta.

Perrotinin mukaan spektaakkeli teoksen ympärillä on yhtä suuri osa teosta kuin itse banaani. Monet ihmiset Twitterissä pitivät koko konseptia vaikeana niellä.

BBC raportoi galleriassa vierailleesta toisesta taiteilijasta, joka söi banaanin. Uusi hedelmä tuotiin seinälle pikaisesti ja nyt teoksen vieressä seisoo vartija.  

Jotkut kriitikot väittävät, että myynnissä oleva taideteos on täydellinen representaatio varallisuuden epätasa-arvosta. Toiset ovat päättäneet olla analysoimatta teipattua banaania sen enempää ja arvostavat sen yksinkertaisuutta.

Cattelan tunnetaan parhaiten ”America” teoksestaan, joka on 18 karaatin kultainen wc. Taideteos on arvoltaan 6 miljoonan dollaria, eli noin 5,4 miljoonan euroa.

Citi Global Perspectives & Solutions -yrityksen viimeisin maailmanmarkkinaraportti osoittaa, että ihmiset käyttävät yhä enemmän rahaa huippuluokan maalauksiin, veistoksiin ja muihin taideteoksiin. Raportin mukaan korkean nettoarvon omaavilla henkilöillä on yhteensä 1,74 biljoonan dollarin edestä taidetta ja keräilyesineitä. Taideteoksiin käytetty keskimääräinen hinta on noussut neljän vuoden sisällä 1,47 prosentilla.

Lue myös: Nämä kolme ihmistyyppiä rikastuvat todennäköisimmin.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös