Rahastotietoa

Varainhoitoyhtiön erikoinen päätös – keskeytti merkinnät kiinteistörahastoonsa suojellakseen sijoittajia

Varainhoitoyhtiö eQ päätti, ettei sen Hoivakiinteistöt-rahastoon oteta uusia merkintöjä toistaiseksi.

Tiedotteessaan eQ kertoo, että erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Yhtiön mukaan hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöt Suomessa ovat edelleen erittäin kiinnostava sijoituskohde.

Silti eQ päätti estää uusien merkintöjen tekemisen väliaikaisesti.

Koska kiinteistörahastoon tehtiin paljon uusia merkintöjä viime vuoden aikana, ja eQ myös myi viime keväänä 48 kohdetta, päätti yhtiö, ettei Hoivakiinteistöt -rahastoon oteta uusia merkintöjä maaliskuun 2020 merkintäikkunassa.

Rahaston säännöt mahdollistavat eQ:n mukaan merkintöjen keskeyttämisen. Rahastosta maaliskuussa irtoavilla tuotto-osuuksilla merkitään kuitenkin uusia rahasto-osuuksia normaalisti.

Miksi varainhoitoyhtiö tekee näin erikoisen päätöksen?

Yhtiö perustelee päätöstään sillä, että se haluaa pitää yllä rahaston sijoitusastetta ja turvata nykyisten osuudenomistajien tuottoa. Pitkäjänteisenä sijoittajana eQ:n tavoitteena on, että sen kiinteistörahastojen salkku on 30-40 prosentin velkavivulla sijoitettuna kokonaan laadukkaisiin kiinteistöihin.

Tämän toimenpiteen eQ on tehnyt aiemminkin. Yhtiö sulki eQ Hoivakiinteistöt -rahaston merkinnöiltä myös keväällä 2017.

eQ Hoivakiinteistöt -rahaston sijoitustoiminta jatkuu yhtiön mukaan suunnitellusti ja rahasto tulee tämän vuoden aikana sekä ostamaan uusia kiinteistöjä, että toteuttamaan jo käynnissä olevia ja uusia kehitys- ja rakennushankkeita. Rahasto myös jakaa tuttuun tapaan huhtikuussa kuuden prosentin tuotto-osuuden. Vuoden 2020 tuotto-odotus rahastolle on 6-9 prosenttia täysien kulujen jälkeen.

Uusia rahastomerkintöjä kiinteistörahastoon on mahdollista tehdä taas normaalisti 30.6. tänä vuonna.

Rahastomerkintöjen väliaikainen keskeyttäminen ei yhtiön mukaan vaikuta rahasto-osuuksien lunastamiseen. Mikäli osuudenomistaja haluaa lunastaa eQ Hoivakiinteistöt -rahasto-osuuksiaan, on se mahdollista 30.6. arvolla ja mahdollinen lunastustoimeksianto tulee antaa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén kiittelee Twitterissä eQ:n päätöstä.

”eQ:lle pakko kyllä antaa pisteet tästä. Kieltäydytään ottamasta uutta rahaa, jotta voidaan suojella olemassa olevien sijoittajien tuottoja. Tässä kaupungissa liian harvalla tekee näin”, Vilén kirjoittaa tviitissään.

Toimintansa aikana eQ Hoivakiinteistöt -rahasto on tuottanut sijoittajille keskimäärin 9,0 prosenttia vuosituoton kulujen jälkeen. Rahaston pääomat kasvoivat vuoden 2019 aikana yli 260 miljoonaa euroa ja kiinteistövarallisuus kasvoi yli 200 miljoonaa euroa, vaikka eQ myi kiinteistöjä 142 miljoonan euron arvosta.

Rahasto omistaa tällä hetkellä 161 kiinteistöä Suomessa. Niiden vuokrausaste on 99 prosenttia, eli ne ovat täyteen vuokrattuja. Rahaston nettovuokratuotto on 5,8 prosenttia ja vuokrasopimusten keskimaturiteetti on 10 vuotta.

Rahaston oma pääoma on 1010 miljoonaa euroa ja vieraan pääoman määrä 360 miljoonaa euroa. Kiinteistövarallisuuden arvo on 1237 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös