Yritysuutiset

Raisio hakee Benecol-bisneksen rinnalle toista tukijalkaa kauratuotannosta

Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi. Kuva: Roni Lehti.

Raisio teki kahdeksan miljoonan euron investoinnin kauratuotteiden tuotantoon kansainvälisille markkinoille.

Raisio kertoo edenneensä kansainvälisen kauraliiketoiminnan rakentamisessa. Yhteensä noin kahdeksan miljoonan euron investoinnit Nokialla sijaitsevaan kauramyllyyn mahdollistavat yhtiön suomalaisten kauratuotteiden viennin ja lisäarvotuotteiden valmistamisen, Raisio kertoo tiedotteessaan.

Raision strategian keskeisenä tavoitteena on kasvattaa kauraliiketoiminnasta toinen kansainvälinen tukijalka kolesterolia alentavan Benecol-brändin liiketoiminnan rinnalle.

”Investoinnin ansiosta kauramyllymme on nyt huippukunnossa. Lisäsimme kauramyllyn kapasiteettia ja kyvykkyyttämme valmistaa erilaisia kauratuotteita Suomen ja Euroopan kasvavaan kysyntään. Euroopassa kaurabuumi on vasta alkamassa, joten kasvunäkymät ovat kiinnostavat”, Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi kertoo.

Kansainvälisen liiketoiminnan osuus Raision liikevaihdosta oli 63,2 viime vuoden tammi-syyskuussa, kun se vuonna 2018 vastaavaan aikaan oli myös 63,2prosenttia.

Lisäarvoa gluteenittomuudesta ja kauran kuidusta

Raisio kertoo pystyvänsä muun muassa valmistamaan gluteenittomia kauratuotteita Nokian myllyllä alkuvuodesta 2020 alkaen. Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta normaalissa tuotannossa sen joukossa on pieniä määriä muita viljoja.

Yhtiön mukaan gluteenittomien kauratuotteiden tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan sitten useilla analyyseilla.

”Investoimme omaan gluteenittomien kauratuotteiden valmistukseen, jotta pystymme kilpailukykyisesti vauhdittamaan laadukkaiden suomalaisten elintarvikkeiden vientiä kuluttajille ja teollisuusasiakkaille. Ensimmäiset Nokian myllyllä valmistetut gluteenittomat Elovena Gluten-free -tuotteet ovat kaupoissa tammi-helmikuun vaihteessa 2020”, Kuusniemi kertoo.

Raision kauramyllyllä voidaan nyt valmistaa myös kaurakuitutuotteita, joissa on erityisen runsaasti beetaglukaania. Beetaglukaani on kauran kuitu, joka alentaa kolesterolia ja tasaa veren sokeritason vaihtelua.

Isot panostukset kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin

Kauramyllyn kehittämisen lisäksi Raisio rakentaa parhaillaan kasvipohjaisia lisäarvotuotteita valmistavaa tuotantolaitosta, jonka kustannusarvio on noin 45 miljoonaa euroa ja se valmistuu vuonna 2021. Panostukset tuotannon kehittämiseen tukevat yhtiön mukaan toisiaan, sillä kauramylly pystyy nyt tuottamaan ainesosia myös Raision tehdasalueelle nousevaan uuteen tuotantolaitokseen.

”Lyhyellä tähtäimellä kasvuodotuksemme kohdistuvat erityisesti kauratuotteiden vientiin teollisuusasiakkaille, mutta strategisena tavoitteenamme on rakentaa kansainvälisiä kuluttajia kiinnostava Elovena-brändi”, Kuusniemi toteaa.

Raision viime vuotta on varjostanut poikkeuksellinen tilanne, jossa viljaraaka-aineen hinta oli kohonnut jopa 60 prosenttia pidemmän aikavälin historiallisiin hintoihin nähden. Tämän vuoksi kaikkien Raision viljapohjaisten tuotteidemme kannattavuus oli uhattuna.

Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi totesi kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa, että uuden viljasadon laadun ja määrän on arvioitu edustavan pitkän aikavälin normaalia tasoa ja myyntihintojen korotuspaineet ovat toistaiseksi helpottaneet.

Raisio-konsernin liikevaihto oli tammi-syyskuussa vajaa 182 (172,6) miljoonaa euroa, kun se vuosi aiemmin oli hieman alle 173 miljoonaa euroa. Merkittävimmin liikevaihtoa kasvatti kalanrehujen myynnin hyvä kehitys.

Viime syksyn kohonneista raaka-ainehinnoista johtuneiden elintarvikkeiden tuotehintojen korotusten vaikutukset näkyivät kokonaisuudessaan vasta kolmannella vuosineljänneksellä.

Raisio-konsernin liiketulos oli tammi-syyskuussa 23,0 miljoonaa euroa kun se vertailukaudella oli 18,6 miljoonaa euroa. Yhtiön toteuttamat elintarvikkeiden hinnankorotukset johtivat erityisen kilpailtujen tuoteryhmien myyntivolyymin pienenemiseen konsernin keskeisillä markkina-alueilla, mutta kolmannella neljänneksellä nähtiin tasaantumista useimmilla markkinoilla.

Raision osake hinnoitellaan tällä hetkellä kuluvan vuoden konsensusennusteella lasketulla P/E-kertoimella 20,2x.

Sijoittajien kokemuksia vertaislainapalvelusta – tällaisia tuottoja Mintos tarjoaa

Suosittu vertaislainojen markkinapaikka Mintos on tullut tuhansille sijoittajille. Jotkut sijoittajat ovat kertoneet kokemuksistaan julkisesti.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös