Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Tulostaantuma jää lyhyeksi, odotettavissa tuloskäänne

Alkavasta tuloskaudesta on tulossa kohtalainen, mutta yhdeltä toimialalta odotetaan reipasta tuloslaskua, arvioi Nordean päästrategi.

Alkavasta tuloskaudesta on tulossa kohtalainen, mutta yhdeltä toimialalta odotetaan reipasta tuloslaskua, arvioi Nordean päästrategi.

Vuoden 2019 viimeisen vuosineljänneksen tuloskausi on alkamassa. Nordean päästrategi Antti Saari arvioi pankin viikkokatsauksessa, että neljännen vuosineljänneksen tulosten odotetaan laskeneen prosentin verran vuodentakaisesta.

”Tyypillisesti kuitenkin tulosennusteet ylitetään karkeasti viidellä prosentilla. Jos tämä kuvio toistuu, alkavasta tuloskaudesta on jo tulossa ihan kohtalainen, ja seuraavilta tuloskausilta odotetaan jo selvästi parempia lukuja. Siten näyttäisi siltä, että pelätty tulostaantuma olisi jäämässä lyhyeksi”, Saari arvioi.

Alkavan tuloskauden rimaa laskee Saaren mukaan entisestään se, että ennusteita on laskettu tavallista enemmän neljänneksen kuluessa. Varaa keskimääräistä parempaan siis olisi.

Ennustelaskuille on kuitenkin myös hyviä syitä, Saari pohtii.

”Suurten autoyhtiöiden tulosodotuksia on tiputettu lakkojen ja työvoimakustannusten nousun pelossa. Samoin Amazonin uuden strategian mukaiset investoinnit ovat nostaneet kustannusennusteita ja siten laskeneet yhtiön tulosennusteita. Nämä tekijät aiheuttavat mittavan osuuden kulutustavarat ja -palvelut -toimialan ennustetusta tulospudotuksesta.”

Viime vuoden tärkeä sijoittajia askarruttanut teema oli raaka-aineiden tuottajien haasteet. Alkava tuloskausi ole tässä suhteessa poikkeus, Nordean päästrategi uskoo.

”Energiayhtiöiltä odotetaan lähes 40 % tulospudotusta, ja perusteollisuudestakin yli 10 % vuodentakaista heikompaa tulospottia. Itse asiassa sulkemalla pelkästään energia-alan pois laskuista yhdysvaltalaisyhtiöiden tulosodotukset ovat kaksi prosenttia kasvun puolella. Syynä jälleen kerran on raaka-aineiden hintojen lasku suhteessa vertailukohtaan”, Saari toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös