Trumpin kauden alussa moni uskoi, että huonosti käy. Tempoilevasta politiikasta huolimatta tulokset ovat yllättäneet epäilijät. Talouskasvu on jatkunut, työttömyys on alempana kuin koskaan 50 vuoteen, kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat lisääntyneet ja pörssikurssit rikkovat ennätyksiä. Viime vuonna Yhdysvaltain kauppataseen vaje alkoi myös kutistua.



Hyvien talousuutisten vastapainona valtion velkaantuminen on kiihtynyt ja budjettivaje on kasvanut, mikä on seurausta Trumpin verokevennyksistä ja menojen kasvusta.

Äänestäjien kannalta talous näyttää edelleen kehittyvän hyvin, vaikka matala korkoympäristö on lisännyt huolta varallisuusarvojen kuplaantumisesta. Trump yrittää kaikin tavoin pitää pörssin nousussa, sillä kurssiromahdus toisi ylimääräisiä kuoppia vaalivankkureiden tielle. Yhtä lailla, Iran-kriisin kärjistäminen sodaksi tuskin olisi Trumpin etujen mukaista.
Investointipankki Morgan Stanley arvioi, että vahva talous ei hyvistä merkeistään huolimatta riitä takaamaan Trumpin valintaa toiselle kaudelle. Pankin perustaa arvionsa historiaan, koska taloutta enemmän äänestyskäyttäytymistä on ohjannut istuvan presidentin suosio ennen vaaleja.
Trumpin kannatuslukemat ovat nyt alhaisemmat kuin yhdenkään aiemman ehdokkaan, joka on lähtenyt tavoittelemaan toista kautta. George H. W. Bush (1992) ja Jimmy Carter (1980) lähtivät vaaleihin talouden puolesta hyvistä lähtökohdista ja heidän suosionsa ennen vaaleja oli Trumpia korkeammalla, mutta kumpikaan ei päässyt toiselle kaudelle.
Artikkeli on julkaistu alun perin Talouden tulkki -sivustolla 10.1.2020.