Arvo-osakkeet

Oksaharju listasi Helsingin pörssin laadukkaat osinkoyhtiöt

Sijoituskirjailija kaivoi osinkosijoittajan valio-osakkeet yhdistämällä osinkotuoton ja osingon laadun. Tarkastelussa olivat Helsingin pörssin suuryhtiöt.

Oksaharju kertoo blogissaan, että osingon laatua hän mittasi jokaisen yhtiön viime vuoden toteutunutta oman pääoman tuottoastetta eli ROE-mittaria. Sen perusteella hän luokitteli osingon laatuluokat siten, että yli 15 prosentin ROE nostaa yhtiön hyväksi, 10–15 prosentin ROE johtaa kohtuulliseen tasoon ja alle 10 prosenttiin jäävä ROE oikeuttaa yhtiön heikkoon luokkaan.

Oman pääoman tuotto kertoo yrityksen kyvystä huolehtia omistajien yritykseen sijoittamista pääomista, eli se osoittaa, kuinka paljon omalle pääomalle on kertynyt tuottoa vuoden aikana.

Osinkotuotto puolestaan on laskettu osakekursseilla päivämäärältä 14.2.2020 ja tilikauden 2019 perusteella ehdotetuilla vuosiosingoilla.

Laadukkaat osinkoyhtiöt ovat siis niitä, joiden osinkotuotto ja oman pääoman tuottoaste ovat korkeita.

Oksaharjun luokittelulla laadukkaita osinkoyhtiöitä ovat Metso, Nokian Renkaat ja TietoEVRY. Näiden yhtiöiden osinkotuotto on vähintään neljä prosenttia ja oman pääoman tuotto yli 15 prosenttia.

Metso valmistaa laitteita ja palveluja luonnonvarojen kestävään käsittelyyn ja virtaukseen kaivos-, kivenmurskaus-, kierrätys- ja prosessiteollisuudessa. Nokian Renkaat valmistaa henkilöauton ja kuorma-autojen renkaita sekä raskaita renkaita muun muassa satama-, kaivos-, maatalous- ja metsäkoneisiin. TietoEVRY on puolestaan suomalainen ohjelmisto- ja palveluyhtiö, jonka asiakastoimialoja ovat autoteollisuus, energia, julkinen hallinto, logistiikka, media, metsäteollisuus, pankki ja vakuutus, sosiaali- ja terveydenhuolto, tietoliikenne, tukku- ja vähittäiskauppa sekä valmistava teollisuus.

Laadukkaiden osinkoyhtiöiden tunnuslukujaMetso Nokian RenkaatTietoEVRY
P/E 202015,417,518,7
EPS-kasvuennuste 20209,3 %-47,4 %44,1 %
KonsensussuositusLisääVähennäPidä

Yhtiöt, joissa on osingon laatua eli korkea oman pääoman tuotto, mutta ei ainakaan vielä korkea osinkotuotto, ovat Huhtamäki, Kojamo, Neste ja Kone. Näissä yhtiöissä saattaa olla siis potentiaalia korkeaan osinkotuottoon tulevaisuudessa.

Sen sijaan heikkoja osinkoyhtiöitä niin osinkotuoton kuin osingon laadun eli alhaisen oman pääoman tuoton suhteen ovat Nokia, Outokumpu ja Outotec. Näiden yhtiöiden osinkotuotto on alle kolme prosenttia (Nokia ei maksa osinkoa lainkaan) ja oman pääoman tuotto on alle 10 prosenttia.

Oksaharju muistuttaa, että laadukkaiden osinkoyhtiöiden ulkopuolelta haarukoitavia tutustumisen arvoisia kohteita seuloutuu useimmiten vastaamalla kysymykseen, arvostaako sijoittaja enemmän osingon laatua eli tulevaa potentiaalia vai nykyosinkotuottoa. Nykyinen osinkotuotto yleensä kertoo sekä yhtiön alhaisesta arvostustasosta että osingon korkeasta osuudesta suhteessa yhtiön tulokseen.

Artikkelia täydennetty kolmen yhtiön tunnuslukutaulukolla 19.2.2020.

Vuosisadan kovimmat sijoitusopit yksissä kansissa

Kuinka sijoituslegendat ovat luoneet menestyksensä? Mitä Warren Buffett ostaisi tänään Helsingin pörssistä?

Sijoita kuin guru esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

Tilaa menestyskirja tästä!

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös