Talouden trendit

PAM uhkaa lakolla Prismoja ja K-Citymarketteja

SOK:n kenttäjohtajan mukaan suurin osa Prisma-tavarataloista pystytään pitämään auki poikkeusjärjestelyillä.

Prisma tavaratalo kauppa kauppaketju talous
Kuva: Lauri Mannermaa.

Kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole tapahtunut vielä merkittävää edistystä, minkä vuoksi Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallituksen päätöksen mukaisesti lakot laajenevat viikolle 9.

”Neuvottelut eivät ole riittävästi edenneet vuokratyön käytön pelisääntöjen täsmentämisen, elämiseen riittävien työtuntien varmistamisen sekä kiky-tuntien poistamisen osalta. Tästä johtuen etenemme PAMin hallituksen perjantaina 31.1. tekemän päätöksen mukaisesti ja ilmoitimme uusista kaupan alan lakoista”, kertoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Ellei sopimukseen päästä aiemmin, niin viikolla yhdeksän lakkoon menevät Keskon varastot sekä kaikki K-Citymarketit. Maanantaiaamuna 24.2. lakkoon menevät Kesko Logistiikka KV1 ja KV2, Kesko Logistiikka pakastevarasto, kaikki Kespron noutotukut sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampere, Turku, Kuopio ja Oulu. Lakko päättyy mainituissa kohteissa perjantaiyönä 28.2.

Torstaina 27.2. puolestaan alkaa kaikkia K-Citymarketteja koskeva lakko, joka kestää perjantaihin 28.2. klo 24.00 saakka. Lakossa ovat sekä käyttötavara- että päivittäistavarapuolen työt.

PAM on aikaisemmin ilmoittanut myös muun muassa kaikkia alueosuuskauppojen Prismoja sekä S-ryhmään kuuluvaa Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskusta koskevasta viikon 8 lakoista.

”Tavoitteenamme eivät ole lakot, vaan sopimukset. Toivon, että pääsemme pian sopimukseen, sillä se on parempi niin alan työntekijöiden kuin kaupan alan asiakkaidenkin näkökulmasta. Jos lakot toteutuvat niin emme odota kaikkien kohteiden olevan täysin kiinni”, toteaa Rönni-Sällinen.

Suurin osa Prisma-tavarataloista pystytään kuitenkin pitämään auki poikkeusjärjestelyillä, mikäli Palvelualojen ammattiliiton PAMin Prismoja koskeva lakko toteutuu, arvioi SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine perjantaina STT:lle.

Koska lakko kohdistuu myös logistiikkatoimintoihin, syntyy siitä jakeluketjuun häiriöitä ja katkoksia. Laineen mukaan SOK pystyy turvaamaan asiakkailleen tärkeimpien isojen tuoteryhmien, kuten lihan, maidon ja vihannesten saatavuuden lakonkin aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös