Rahastotietoa

Eläkeyhtiö Varma toi pörssiin kehittämänsä pörssinoteeratun indeksirahaston

Eläkeyhtiö on perustanut Yhdysvaltoihin sijoittavan pörssinoteeratun rahaston eli ETF:n, joka huomioi vastuullisuuskriteerit laajasti.

Varma on luonut pörssinoteeratun indeksirahaston yhdessä varainhoitoyhtiö LGIM:n ja indeksisijoittamiseen erikoistuneen sijoituspalveluyhtiö Foxberryn kanssa.

Varma on sijoittanut LGIM:n ja Foxberryn kanssa kehittämäänsä pörssinoteerattuun rahastoon 500 miljoonaa euroa. ETF listataan Lontoon pörssiin 10. joulukuuta.

”Vastuullisuus on integroitu Varman sijoitustoimintaan ja haluamme myös olla aktiivisesti kehittämässä uusia vaihtoehtoja vastuulliselle sijoittamiselle. Indeksirahastojen kehittyminen vastuullisemmiksi on yksi avaintekijä vastuullisen sijoittamisen kehittymisessä globaalisti, ja muutosta tarvitaan juuri niihin”, sijoitusjohtaja Timo Sallinen sanoo.

USA ETF -niminen rahasto seuraa vastuullisuusnäkökulmat huomioiden laajasti yhdysvaltalaisia osakkeita. Sijoituskohteiksi valituissa yhtiöissä on arvioitu vastuullisuutta siten, kuinka hyvin yhtiöt huolehtivat toiminnassaan ympäristöön, sosiaalisiin asioihin ja hallinnointiin liittyvät asiat.

Rahasto ei sijoita tupakkayhtiöihin, kiistanalaisia aseita valmistavaan teollisuuteen tai yhtiöihin, joiden liiketoiminta perustuu merkittävästi kivihiileen. Myös paljon saastuttavat yhtiöt on suljettu pois ja yhtiö, joilla on merkittävät fossiilisten polttoaineiden varannot.

Varman rahasto ei ole mukana myöskään yhtiöitä, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä vastuullisuussopimuksia esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja lapsityövoiman käytöstä.

”Sijoituskohteiden poissulkemisiin tarvitaan vaihtoehtoja. Uskomme, että vastuullisen sijoittamisen edistämiseksi on hyödyllistä tehdä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Monilla sijoittajilla voi olla yksinään liian vähän resursseja tutkia tarkoituksenmukaisesti yhtiöitä poissulkemisia varten. Tällä tuotteella tavoitteenamme on erityisesti minimoida hiilipäästöjä”, Sallinen sanoo.

Yhdysvaltoihin sijoittava ETF on jo toinen Varman kehittämä vastuullinen rahasto, joka listataan Lontoon pörssiin. Ensimmäinen, eurooppalaisia osakkeita seuraava ETF listattiin syyskuussa. 

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. jouni hirvimäki

  5.2.2020 at 08:38

  Tälläiseen on varaa kun,hyvä varman lääkäri polkee girurgienkin b1 lausunnot pöyrän alle..

 2. Bernstein

  6.2.2020 at 20:34

  jouni hirvimäki – totta puhut.

  Jos vakuutusyhtiön lääkäri ei perusta päätöksiään lääketieteeseen, häntä voidaan hyvästä syystä kutsua valelääkäriksi. Vakuutuslääkärien kunniaksi on toisaalta sanottava, etteivät he kehtaa edes mainita toimintansa kuvaamisessa sellaista sanaa kuin ”vastuullisuus”.

  Otsikon aiheeseen:

  Varman ”indeksivastuullisuuden” sisältämä eettinen potaska ei kestä päivänvaloa ja voidaan kiistää kohta kohdalta. Yksi fasifikaato per väite:

  ”Rahasto ei sijoita tupakkayhtiöihin”

  – Linjaus on kaunis, mutta vailla sisältöä tosimaailmassa:
  Millä tavalla tupakkaindeksiin(ainakaan synteettiseen) sijoittamatta jättäminen vahingoittaa tupakkatehdasta?

  ”kiistanalaisia aseita valmistavaan teollisuuteen”

  – Mitkä aseet siis ovat Varman mielestä ei-kiistanalaisia tai ”kiistattomia” eli moraalisesti hyväksyttäviä? Aloitetaanko kotimaasta? Tietoinen valehtelu vakuutuslääkärin arvovallalla on aika voimakas ”ase” potilasparkaa vastaan ja kaikki vakuutusyhtiöt hiljaisesti siunaavat sen.

  ”yhtiöihin, joiden liiketoiminta perustuu merkittävästi kivihiileen”

  -Kiina-niminen valtionyhtiö lisää entisestäänkin massiivista kivihiilen polttoa. Aikooko Varma-yhtiö nyt varmasti lakata sijoittamasta kaikkiin Kiina-sidonnaisiin indekseihin? Suosittelisin harkintaa ensin ja indeksisatuja vasta sitten.

  ”Myös paljon saastuttavat yhtiöt on suljettu pois ja yhtiö, joilla on merkittävät fossiilisten polttoaineiden varannot.”

  -Höpsistä löpsis tällekin. Suurimmat varannot lienee Venezuelalla, jonka kehitysmaan boikotoiminen ei liene kovin mediaseksikästä. USA:n, Kanadan, Venäjän ja Saudien skippaamisessa taas ei ole järjen häivää. Suurimmat tuottajat, joita tässä kai tarkoitettiin, taas ovat USA, Venäjä ja Saudit. ”Saudi-indeksien” skippaamisella voisi oikeastikin saavuttaa jotain naissijoittajien keskuudessa, mutta sellaiseen ei Varmasti riitä selkärankaa ainakaan tällä kaksinaismoralistivakuuttajalla.

  ”…yhtiöitä, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä vastuullisuussopimuksia esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja lapsityövoiman käytöstä.”

  – Jos tämä ei ole yksiselitteisesti valhe, se on yksiselitteisesti venkoilua. Tuolla sanahelinällä on ”kansainvälisesti” tapana piiloutua kansainvälis-oikeudellisesti tuomittujen tapausten taakse ja jättää indekseihin ne todelliset ihmisoikeuksien polkijat, joista osa edellä mainittiin.

  Sekin näkökulma on huomioitava, että siinä missä Suomessa taikasana ”lapsi” alkaa vauvasta ja loppuu 18. ikävuoteen, käsitys lapsen asemasta ja hyvinvoinnista liitetään globaalisti enemmän perheeseen, joka instituutio puolestaan Varman Suomessa katsotaan partiarkaaliseksi reliktiksi. Kumpi on oikeassa, riippuu siitä, kumman lapset aikanaan kirjoittavat historian.

  Fazit:

  Ei pääse koira karvoistaan eikä pässi sarvistaan. Se tästä pläjäyksestä Varmasti tuli selväksi.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös