Markkinakommentit

Mille markkinoille nyt kannattaa sijoittaa? Näin suosittelee Nordea

Koronakriisin aiheuttama tunnelma finanssimarkkinoilla on käsinkoskeltavan hermostunut.

Päiväkohtaiset kurssivaihtelut osakeindekseissä ovat rajuja. Esimerkkinä käy vaikkapa S&P 500 -osakeindeksin päivittäiset kurssimuutokset viime päivinä.

Päivä Kurssimuutos
16.3.-11,98 %
17.3.6,00 %
18.3.-5,18 %
19.3.0,47 %
20.3.-4,34 %
23.3.-2,93 %
24.3.9,38 %
25.3.1,15 %
26.3.6,24 %
27.3.-3,37 %

Epävarmuus näkyy myös osakemarkkinoiden pelkokertoimessa eli VIX-indeksissä, joka kävi 16.3. historiansa korkeimmalla tasolla.

Epävarmuus voi pysyä yllä jonkin aikaa, arvioi Nordea viikkokatsauksessaan. Pankki laskikin osakkeet peruspainoon odottamaan näkymien selkiytymistä.

”Rajun laskun jäljiltä monen sijoittajan on täydenneltävä osakeomistuksiaan päästäkseen peruspainoon”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari.

Nordea suosittelee nyt ylipainoa Pohjois-Amerikan osakkeille, koska alueen talous- ja tulosnäkymät ovat yhä muita vakaammat ja osakkeiden arvostuskin on hieman maltillistunut viimeisimmän kurssirysäyksen seurauksena.

Japani on sen sijaan on alipainossa haastavan talouskuvan ja mittavampien tuotantoketjuun liittyvien riskien takia, pankki perustelee.

Suomi, muu Länsi-Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovat Nordean allokaatiosuosituksissa peruspainossa.

Pohjois-Amerikan osakkeiden lisäksi Nordea suosittelee nyt ylipainoa kehittyville korkomarkkinoille. Kehittyvien markkinoiden kohtuullisen talouskasvun ja laajalti keventyvän rahapolitiikan ympäristössä tämän alueen korkomarkkinoiden näkymät ovat hyvät.

Miinuskorkoiset valtionlainat ovat alipainossa ja joukkolainat kokonaisuutena pysyvät Nordean suosituksissa alipainossa. Miinuskorkoisia valtiolainoja löytyy lähinnä kehittyneiden maiden korkomarkkinoilta. Esimerkiksi Saksan 10-vuoden velkakirjan korko on valahtanut -0,51 prosenttiin.

Pohjois-Amerikan osakemarkkinat ovat siis Nordealla ylipainossa. Yksi syy on osakemarkkinoiden arvostustason maltillistuminen.

Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksin toteutuneilla 12 kuukauden tuloksilla laskettu keskimääräinen P/E-kerroin on tällä hetkellä 19,6x, mikä on vielä hiukan yli pitkän aikavälin keskiarvon 15,8x.

Arvostuskertoimien kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa, että koronapandemian vaikutukset tulevat näkymään negatiivisesti yritysten tuloksiin. Tällöin P/E-kertoimet tulevat nousemaan, mikäli osakkeet eivät laske lisää.

Yllä olevalla videolla Nordean päästrategi Antti Saari ruotii hurjia pörssiliikkeitä ja pohtii, onko vaara jo ohi. Lisäksi Saari kertoo näkemyksensä siitä, miten sijoittajan kannattaa nyt toimia.

Maailman suurimman varainhoitoyhtiön, BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink on sitä mieltä, että nyt on oikea aika tankata lisää osakkeita. Aiheesta kertoo Bloomberg.

Asiakkailleen järjestämässä tilaisuudessa Fink kertoi, että osakemarkkinat tarjoavat arvoa pitkällä aikavälillä.

”Uskon, että nyt on oikea aika lisätä riskiä”, Fink kertoi. Fink kuitenkin painotti, että tämä näkemys on tarkoitettu vain kärsivälliselle sijoittajalle, joka hakee tuottoa pitkällä aikavälillä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Vesapekka

    3.4.2020 at 03:15

    Kun ihmiset sairastaa ja kuolee niin jotkut miettii miten sillä tienaa 😒

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös