Markkinakommentit

Handelsbanken: Koronakriisissä pörssikauppaa käydään sankassa sumussa

Markkinat ovat nyt sekaisin, eivät ne toimi nyt kaikilta osin tehokkaasti, arvioi Handelsbanken.

Keskuspankki Fedin elvytyspaketti ei sijoittajille riittänyt, vaan osakemarkkinoilla koettiin taas maanantaina poikkeuksellisen jyrkkä laskupäivä.

Yhdysvaltojen osakekurssit romahtivat enemmän yhden päivän aikana kuin kertaakaan sitten vuoden 1987 Mustan maanantain. Teknologiapainotteiselle Nasdaq-indeksille tuli kaikkien aikojen pahin päiväpudotus.

Dow-indeksi romahti 12,9 prosenttia, S&P 500 12,0 prosenttia ja Nasdaq 12,3 prosenttia. Euroopassa puolestaan Eurostoxx 50 laski 5,9 prosenttia ja Saksan DAX-indeksi 5,3 prosenttia. Helsingin pörssi tippui 5,4 prosenttia.

Pörssin pelkokerroin VIX-indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa, 82,7 pisteeseen. Markkinoilla on nyt siis selvästi enemmän epävarmuutta kuin esimerkiksi finanssikriisin aikana oli.

Ikäviä tietoja tuli myös suhdanneindikaattoreista, kun Kiinan teollisuustuotanto supistui tammi-helmikuussa odotettuakin enemmän, peräti 13,5 prosenttia vuoden takaisesta. Joulukuussa tuotanto vielä kasvoi 6,9 prosenttia. Kiinan vähittäiskauppa syöksyi tammi-helmikuussa alas 20,5 prosenttia.

Handelsbankenin mukaan ”oikeiden markkinahintojen” määrittäminen on hämärtynyt pörsseissä viime viikkojen aikana.

”Kauppaa käydään nyt sankassa sumussa, kun päiväliikkeet saattavat olla indeksitasolla 10 prosentin luokkaa eikä markkina kaikilta osin toimi tehokkaasti”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Finanssimarkkinoiden tehottomuus on johtanut siihen, että sijoittajat eivät välttämättä kykene myymään niitä arvopapereita, joista haluavat eroon. Handelsbankenin mukaan näissä tapauksissa myydään sitä mitä voidaan.

Se voi johtaa tilanteeseen, jossa osakkeiden arvostukset vinoutuvat, pankki varoittaa.

Toisaalta: Kun tilanne rauhoittuu ja yritysten näkymät alkavat kirkastua, voidaan havaita erittäin houkuttelevia oston paikkoja, Handelsbanken toteaa.

Toistaiseksi markkina on pankin mukaan kuitenkin niin sekaisin, että eilen myös Suomen mediassa esiin nostetut ehdotukset pörssien sulkemisesta hetkeksi alkavat vaikuttaa perustelluilta.

”Jos markkinoilla vihellettäisiin peli poikki vaikkapa pariksi viikoksi, voisivat talouspoliittiset päättäjät todennäköisesti keskittyä paremmin katsomaan kokonaiskuvaa eikä jatkuvia hätäisiä ratkaisuja tulipalojen sammuttamiseksi tarvittaisi.”

Esimerkiksi Fedin päätös laskea korkotasoa yhteensä 1,5 prosenttia saatetaan pankin mukaan vielä jälkeenpäin tulkita turhaksi elvytysvaran tuhlaukseksi väärässä paikassa. Toimiminen tällaisessa tilanteessa on hankalaa, pankki arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös