Markkinakommentit

Osakemarkkinoiden paniikki jatkui maanantaina – keskuspankit voimattomia

Keskuspankki Fedin elvytyspaketti ei sijoittajille riittänyt, vaan osakemarkkinoilla koettiin taas maanantaina poikkeuksellisen jyrkkä laskupäivä.

Yhdysvaltojen osakekurssit romahtivat enemmän yhden päivän aikana kuin kertaakaan sitten vuoden 1987 Mustan maanantain. Teknologiapainotteiselle Nasdaq-indeksille tuli kaikkien aikojen pahin päiväpudotus.

Dow-indeksi romahti 12,9 prosenttia, S&P 500 12,0 prosenttia ja Nasdaq 12,3 prosenttia.

Euroopassa Eurostoxx 50 laski 5,9 prosenttia ja Saksan DAX-indeksi 5,3 prosenttia. Helsingin pörssi tippui 5,4 prosenttia.

Pörssin pelkokerroin VIX-indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa, 82,7 pisteeseen. Markkinoilla on nyt siis selvästi enemmän epävarmuutta kuin esimerkiksi finanssikriisin aikana oli.

Nordnetin sijoitusasiantuntija ja treidaaja Jukka Lepikkö kommentoi maanantain romahdusta Twitterissä.

”Eilen nähtiin historian 3. suurin laskupäivä S&P 500:ssa. Seurana TOP-3:ssa suuri lama 1929 ja Black Monday 1987. Historiallista meininkiä”, Lepikkö kirjoittaa.

Turvasatamasijoituksena pidetty USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on laskenut perjantain 0,98 prosentista 0,77 prosenttiin. Rajuin koron lasku näyttää kuitenkin nyt olevan takanapäin.

USA:n keskuspankki Fed kertoi sunnuntaina alentaneensa ohjauskorkoaan rajusti. Ohjauskorko laskee peräti prosenttiyksiköllä 0-0,25 prosenttiin. Näin suurta ohjauskoron laskua yhdellä kertaa on hyvin poikkeuksellista. Viimeksi ohjauskorko oli nollassa vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Viimeksi USA:n keskuspankki alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten 1,0–1,25 prosenttiin. Tuolloin koronlasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Torstaina Fed ilmoitti toimista likviditeetin turvaamiseksi rahoitusoperaatioillaan ja kertoi laajentavansa valtion velkakirjojen ostojaan. Sunnuntaina keskuspankki täsmensi, että se aikoo ostaa velkakirjoja 700 miljardilla dollarilla.

Lisäksi Fed aikoo myös tarjota pankeille lainoja, joiden avulla ne voisivat edelleen lainoittaa viruskriisin takia vaikeaan taloustilanteeseen joutuneita pienyrityksiä ja kotitalouksia. Keskuspankki kertoi myös useiden muiden keskuspankkien kanssa aloittamastaan yhteistyöstä, jonka avulla yritetään estää koronaviruksen aiheuttama mahdollinen taantuma.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja analyytikko Juha Vainikainen pitävät Fedin kovaa koronlaskua merkkinä suurista vaikeuksista taloudessa lähiaikoina.

”Toimet vahvistavat kuvaa siitä, että talous tulee ottaa huomattavan iskun ainakin lyhyellä tähtäimellä. Keskustelu siitä, tuleeko taantuma vai ei, voidaan unohtaa. Nyt kysymys on siitä, kuinka syvä taantumasta tulee ja kuinka kauan se kestää”, Gerich ja Vainikainen toteavat Nordean aamukatsauksessa.

OP-ryhmän markkinaekonomisti Jari Hänninen toteaa Twitterissä, että keskuspankit tekevät kaikkensa, mutta koronavirushuolet dominoivat. Pelkoihin auttaa Hännisen mukaan vain lisäselvyys virustilanteesta, ei keskuspankkien pyristely.

Kriisin vuoksi euromaiden valtiovarainministerit pitivät maanantaina videokokouksen.

Ministerit päättivät sallia euromaiden poiketa budjettien velka- ja alijäämätavoitteista sallituissa joustorajoissa, kun valtiot joutuvat rahoittamaan ja lainoittamaan yrityksiä koronaviruksen takia. Valtiovarainministerin euroryhmä ei kuitenkaan vielä ottanut käyttöön kriisipykälää, jonka pohjalta kasvu- ja vakaussopimuksen säännöt voitaisiin ohittaa täysin.

Lisäksi euromaat voivat nyt tukea rahallisesti yrityksiä ja alueita esimerkiksi verohelpotuksin, vientitukien avulla ja valtion takauksin.

Artikkelia päivitetty 17.3. klo 9.00.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös