Indikaattorit

USA:n keskuspankki laski rajusti korkoa, ei riittänyt sijoittajille

Markkinat eivät riemastuneet keskuspankin poikkeuksellisen suuresta koronlaskusta.

USA:n keskuspankki Fed kertoi sunnuntaina alentaneensa ohjauskorkoaan rajusti. Ohjauskorko laskee peräti prosenttiyksiköllä 0-0,25 prosenttiin. Näin suurta ohjauskoron laskua yhdellä kertaa on hyvin poikkeuksellista. Viimeksi ohjauskorko oli nollassa vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Viimeksi USA:n keskuspankki alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten 1,0–1,25 prosenttiin. Tuolloin koronlasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Torstaina Fed ilmoitti toimista likviditeetin turvaamiseksi rahoitusoperaatioillaan ja kertoi laajentavansa valtion velkakirjojen ostojaan. Sunnuntaina keskuspankki täsmensi, että se aikoo ostaa velkakirjoja 700 miljardilla dollarilla.

Lisäksi Fed aikoo myös tarjota pankeille lainoja, joiden avulla ne voisivat edelleen lainoittaa viruskriisin takia vaikeaan taloustilanteeseen joutuneita pienyrityksiä ja kotitalouksia. Keskuspankki kertoi myös useiden muiden keskuspankkien kanssa aloittamastaan yhteistyöstä, jonka avulla yritetään estää koronaviruksen aiheuttama mahdollinen taantuma.

Keskuspankilla ”lähes kaikki pelissä”

Fedin pääjohtaja Jeremy Powell arvioi keskuspankin lehdistötilaisuudessa, että USA:n talouden ajautuminen taantumaan koronaviruksen vuoksi kuluvan vuoden aikana riippuu siitä, kuinka pian pandemia saadaan hallintaan.

Powellin mukaan keskuspankki ei suunnittele korkojen laskemista negatiivisiksi.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen kommentoi koronlaskua Twitterissä.

”Vastikään FED laski ohjauskorkoa 0,5%-yks. Nyt toisella kertaa laskettiin jo 1,0%-yks. Lisäksi alkaa arvopapereiden ostot. Mittavien toimien myötä lähes kaikki pelissä, mutta tässä vaiheessa futuurien perusteella toimet eivät näytä markkinoita vakuuttavan”, Pakarinen toteaa.

LähiTapiolan ekonomisti ja salkunhoitaja Hannu Nummiaro puolestaan toteaa, että markkinoilla mietitään, mitä hätätilatietoa Fedillä on.

Raju koronlasku ei kuitenkaan markkinoille näytä riittävän. USA:n indeksifutuurit ovat tänä aamuna jälleen rajusti pakkasella. Noin kello 7.25 Suomen aikaa S&P 500 –indeksifutuuri on negatiivinen 4,8 prosenttia ja Nasdaq-futuuri 4,6 prosenttia. Japanissa Nikkei 225 -osakeindeksi on kuitenkin lähes nollassa.

USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on jälleen laskussa, nyt korko on painunut 0,65 prosenttiin. USA:n valtiolainat ovat osoittautuneet koronakriisin aikana turvasatamasijoituksiksi, joista sijoittajat hakevat turvaa epävarmuuden kasvaessa.

Vielä perjantaina osakkeiden suunta oli yhtä rajusti ylöspäin, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti samalla odotetusti Yhdysvaltoihin hätätilan. Hätätila mahdollistaa liittovaltion hallinnolle pääsyn 50 miljardin dollarin hätärahoitukseen, jonka se aikoo osoittaa osavaltioille ja koronaviruksesta kärsineille.

EKP ei ole vielä laskenut ohjauskorkoa

Myös Euroopan keskuspankki EKP on yrittänyt rauhoitella sijoitustunnelmia elvytyspaketillaan, mutta se osoittautui vaisummaksi kuin mitä markkinat olivat odottaneet.

EKP päätti torstain kokouksessaan pitää talletuskoron ennallaan –0,5 prosentissa. Se oli markkinoille pettymys, sillä odotuksissa oli talletuskoron lasku. Samalla EKP päätti kuitenkin keventää pankkien vakavaraisuusvaatimuksia, tarjoaa niille edullista lainaa ja suuntaa rahoitustaan Euroopan pienille ja keskikokoisille yrityksille.

Ekonomistit ovat useaan kertaan koronakriisin aikana todenneet, etteivät keskuspankkien rahapoliittiset elvytystoimet välttämättä pure koronakriisin kaltaiseen tarjontashokkiin.

Alla olevalla videolla presidentti Trump kommentoi Fedin koronlaskua.

Artikkelin tietoja päivitetty 16.3. klo 8.05.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös