Raaka-aineet

Koronavirus iskee kovaa öljymarkkinoille

Öljyn hinta on romahtanut koronaviruksen seurauksena.

Perjantaina 6. maaliskuussa pidetyssä kokouksessa vuonna 2016 perustettu, laajennettu öljyntuottajamaiden keskusjärjestö OPEC+ ei päässyt sopuun öljyn tuotannon leikkaamisesta. Tämä sai raakaöljyn hinnan romahtamaan perjantaina lähes 10 prosenttia, mikä on suurin päiväpudotus sitten vuoden 2008.

Koronavirus on vähentänyt merkittävästi öljyn kysyntää globaalisti suurten öljyn kuluttajamaiden, kuten Kiinan ja Japanin ongelmien vuoksi. Perjantain kokous herätti toiveita siitä, että sovun kautta öljyn hinta saataisiin vakautettua. OPEC toivoi että etenkin Venäjä saataisiin mukaan esitykseen, jonka mukaan öljyn tuotantoa leikattaisiin 1,5 miljoona barrelia päivässä.

Kreml päätti kuitenkin toisin ja päätti että liuskeöljyn tuottajien tulisi tuntea hinnan pudotus selkänahoissaan. Venäjän valtion budjetti kestää suhteellisesti Lähi-idän liittolaisiaan paremmin alhaisia öljyn hintoja, joten Venäjä päätti pelata kovaa peliä liuskeöljyn tuottajia vastaan. Päätös vaikuttaa osaltaan poliittiselta, sillä Yhdysvallat on maailman suurin yksittäinen liuskeöljyn tuottaja.

Länsimaisille öljy-yhtiöille kuten Exxonille, Shellille ja BP:lle tämä on äärimmäisen huono uutinen. Yhtiöt ovat hyvin riippuvaisia raakaöljyn hinnasta ja kassavirta tulee olennaisesti kärsimään öljyn alhaisesta hinnasta. Yritykset pyrkivät kompensoimaan tätä erikoistumalla enemmän esimerkiksi jalostustoimintaan, mutta heikentyneet katteet vaikeuttavat toimintaa. Investoinnit vihreämpään toimintaan jäävät myös jäähylle, kun ensisijaisesta liiketoiminnasta saatu kassavirta heikkenee.

Venäjän mukaan hinnan lasku kuitenkin tehostaisi kilpailua, kun valmiiksi ongelmissa olevat öljy-yhtiöt saataisiin pois markkinoilta. Esimerkiksi monet yhdysvaltalaiset liuskeöljyn tuottajat ovat raskaasti velkaantuneita ja ovat kärsineet alhaisen maakaasun hinnan vuoksi.

Raakaöljyn romahdus onkin saanut monet sijoittajat pohtimaan tällä hetkellä mahdollisuuksia öljyssä. Mikäli Kiinan ja muiden suurten öljynkuluttajien talous elpyy koronaviruksesta, öljyn hinta voi nousta hyvinkin nopeasti kysynnän palautuessa. Tilanne ei kuitenkaan ole yksinkertainen.

Neuvotteluiden kariutuminen tarkoittaa myös sitä, että OPEC-maiden olemassaoleva tuotannon leikkaus 2,1 miljoonalla barrelilla päivässä ei jatku maaliskuusta eteenpäin. Venäjä on jo ilmoittanut, että venäläiset energiayhtiöt ovat vapaita lisäämään tuotantoaan huhtikuusta eteenpäin. Myös maailman suurin öljy-yhtiö Saudi Aramco kertoi mahdollisuuksista lisätä tuotatoaan 12,5 miljoonaan barreliin päivässä ja laskevansa öljynsä hintaa merkittävästi alle tämänhetkisen keskiarvon.

Vaikka talous elpyisi, tuotannon lisääminen ja hintasota pitänevät öljyn hintaa alhaalla vielä tovin siitä huolimatta. Yhdysvaltalainen jättipankki Goldman Sachs odotti aikaisemmin sekä öljyn hinnan, että kysynnän kasvavan vuonna 2020. Koronaviruksen vaikutukset saivat kuitenkin pankin laskemaan odotuksiaan öljyn hinnan kehityksestä kuluvana vuonna.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös