Oma talous

Koronavirus muuttaa kättelykulttuuria –terveysviranomaiset kehottavat välttämään kättelyä

Fist bump, kyynärpäätervehdys vai Wuhan-kättely?

Suomalaiset arvostavat kunnon kättelyä. Ei liian löysä, eikä märkä, vaan juuri sopivan jämäkkä puristus. Kättely on ikivanha tapa, jolla ihmiset tervehtivät toisiaan. Sillä on iso vaikutus ensivaikutelman kannalta ja kättelyllä sinetöidään sopimus. Koronavirusepidemia muuttaa etikettiä.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirustartunnan saaneita on tällä hetkellä yhteensä yli 95 000. Virus tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana lähikontaktissa ja siksi kättelyä suositellaan välttämään.

Kuvittele seuraava kiusallinen tapahtuma. Tapaat uuden liiketuttavan ja ojennat hänelle kätesi. Kumppani katsoo kättäsi, mutta ei vastaa kättelykutsuun. CNN raportoi tilanteesta, joka olisi voinut päätyä nolosti, kun saksalainen poliitikko torjui liittokansleri Angela Merkielin kädenpuristuksen. Tilanne laukesi saksalaisen kannalta suotuisasti, sillä Merkel hymyili ja kiitti sisäministeri Horst Seehoferia hänen lähestymistavastaan.

Ihmiset ympäri maailman ovat kohdanneet dilemman: Miltä korrekti kättelykulttuuri näyttää virusepidemian aikana?

Maailman terveysjärjestö WHO:n pandemioiden johtaja tohtori Sylvie Briand esitti Twitterissä erilaisia sijaisvaihtoehtoja kättelylle. Niihin kuuluu kyynärpään isku tai käden heiluttaminen. Aasialaisen tervehdyksessä toiselle osoitetaan kunnioitusta laittamalla omat kädet laitetaan yhteen ja samalla kumarretaan tai niiataan.

Sosiaalisessa mediassa laajalle levinneissä videoissa esiintyy Wuhan-kättely, jossa toveria tervehditään jalalla. HS nimeää tervehdyksen ”koronasyötöksi”. Tartuntariskin minimoinniksi kädet pidetään taskussa.

Suomen jääkiekkopeleissä on alettu suosimaan nyrkkitervehdystä, eli fist bumpia. Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on tunnettu nyrkkitervehdyksien ystävä. Suomalaiset voivat huokaista helpotuksesta Ranskan matkan aikana, sillä myös intiimejä poskisuudelmia vältellään tartuntariskin vuoksi.

HS kysyi THL:n johtavalta asiantuntija Jussi Sanelta pitäisikö kätteleminen lopettaa kokonaan koronaviruksen takia?

”En nyt menisi sitä kokonaan kieltämään”, Sane vastaa.

Lue myös: Seitsemän vinkkiä miten pitää pää kylmänä koronaviruspaniikin edessä.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös