Asunnot ja kiinteistöt

Merkkejä rakentamisen hiipumisesta jo ennen koronakriisiä

Myönnettyjen rakennuslupien ja rakennustuotannon volyymi on laskussa marras-tammikuussa vaikka luvuissa ei näy vielä koronakriisin vaikutus.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras-tammikuussa 7,3 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 22,0 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 28,5 prosenttia ja muu kuin asuinrakentaminen 18,9 prosenttia.

Rakennuslupia asuinrakentamiseen myönnettiin marras-tammikuun aikana 2,1 miljoonaa kuutiometriä, kun vastaava määrä vuotta aiemmin oli 3,0 miljoonaa kuutiometriä. Asuinrakentamisessa kerrostalojen kuutiomäärä väheni 29,9 prosenttia ja pientalojen 21,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin marras-tammikuussa kaikkiaan 7 515 asunnolle, määrä väheni 24,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni marras-tammikuun aikana 3,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Tosin Tilastokeskuksen mukaan samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 16,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 30,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Rakennusalalla valmistaudutaan koronakriisin vaikutuksiin.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo, että rakennusalalla on jo tehty kevennyksiä lomautuskäytäntöihin, koska kassavirrat ovat osassa yrityskenttää kuivumassa.

”Turvaamme osaltamme yritysten jatkuvuuden ja mahdollisimman pikaisen toipumisen shokista”, Harjuniemi toteaa blogissaan.

Kommentoi
Ylös
>