Kasvuosakkeet

Koronan jälkeen Tokmanni on vahvoilla – pankki antaa halpakauppaketjun osakkeelle ostosuosituksen

Tokmanni on analyytikoiden suosikki – koronaviruksen aiheuttamista asiakasvirtojen ongelmista huolimatta.

Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupassa työllisyys on pienentynyt trendinomaisesti kesästä 2018 lähtien, ja puolen vuoden tasaantumisen jälkeen uudelleen koko syksyn 2019. Laskeva kehitys jatkui myös tammi-helmikuussa 2020.  

”Koronaepidemian vaikutus ei tilastoissa näy vielä kunnolla, mutta tulee omalta osaltaan syventämään vähittäiskaupan laskevaa kehitystä”, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja

Teollisuuden ja muiden palvelualojen kysyntä sekä rakentaminen ovat tukeneet tukkukaupan työllisyyttä parin viime vuoden aikana, mutta näyttää siltä, että myös tukkukaupan työllisyyden kasvu on voinut pysähtyä. Koronakriisi tulee näkymään tukkukaupassa hieman vähittäiskaupan jälkeen, ja vaikutusta syventää rakentamisen ja teollisuuden mahdollinen hidastuminen. 

Halpaketjuliike Tokmanni kärsii koronaviruksesta johtuvista poikkeuksellisesta tilanteesta. Kauppaketju nojaa myynnissään erityisesti kivijalkakauppaan, minkä vuoksi se kärsii koronakriisin asiakasvirtojen pienemisestä.

Kauppaketjun osakekurssi on romahtanut 19. helmikuun huipustaan jo yli 30 prosenttia.

Yhtiö kertoi torstaina julkistamassaan tiedotteessa, että koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi talouden ja toimialan näkymät ovat muuttuneet nopeasti. Koska poikkeuksellisen tilanteen taloudellisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, Tokmanni ilmoitti peruvansa 7.2.antamansa tulosohjeistuksen vuodelle 2020.

Asiakasvirrat ovat pienentyneet

Yhtiö kertoo, että sen kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen liiketoiminta on tähän asti edennyt aiemmin annetun ohjeistuksen mukaisessa tahdissa, mutta poikkeussääntöjen tultua voimaan maaliskuussa on Tokmanneissa ollut havaittavissa selkeää asiakasvirtojen pienentymistä.

Tokmannin myynti tulee ainakin toisella vuosineljänneksellä kärsimään liikkumisrajoituksista johtuen, mutta vuoden jälkipuoliskon kehityksen ennakointi tällä hetkellä on erittäin haastavaa, kauppaketju ennustaa. Kun näkyvyys paranee ja merkittävä epävarmuus hälvenee, Tokmanni päivittää näkymiään ja antaa uuden ohjeistuksen.

Aiemmin helmikuussa antamassaan tulosohjeistuksessa Tokmanni ennusti vielä hyvää liikevaihdon kasvua vuodelle 2020 perustuen 2019 hankittujen ja avattujen uusien myymälöiden sekä vuonna 2020 avattavien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon sekä vertailukelpoiseen liikevaihdon lievään kasvuun. Tuolloin yhtiö uskoi myös vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin kasvavan viime vuodesta.

”Elämme tällä hetkellä erittäin epätavallisessa tilanteessa. Koronaviruksen leviämiseen varautuminen näkyy laajalti yhteiskunnassa, myös kuluttajakäyttäytymisessä. Teemme tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajien ja logistiikan kanssa varmistaaksemme, että tavara kulkee myymälöihin ja asiakkaillamme riittää ostettavaa”, kertoi Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Tokmanni nousee entistä vahvempana koronakriisin jälkeen

Tokmanni ei voi nojata koronakriisissä verkkokauppaan. Danske Bankin analyytikko Maria Wikström arvioi pankin aamukatsauksessa, että Tokmanni ei ole keskittynyt online-myynnin kasvattamiseen.

”Verkkokauppa on auki, mutta johdon mukaan siellä ei ole ollut asiakasliikenteen huippuja COVID-19 puhkeamisen jälkeen. Keskimääräinen ostos on suhteellisen alhainen, 17 euroa, mikä on näkemyksemme mukaan suojannut verkkokauppaan siirtymiseltä”, Vikström toteaa.

Danske Bank uskoo kuitenkin Tokmannin vahvaan elpymiseen rajoitusten poistamisen jälkeen.

”Näemme todennäköisenä, että Tokmanni tulee elpymään vahvasti tilanteen ratkettua, sillä monissa paikoissa, joissa Tokmanni sijaitsee, kilpailu on rajallinen ja ihmiset ovat todennäköisesti innokkaita menemään ulos, tapamaan toisiaan ja etsimään löytöjä. Tämänhetkinen tilanne saattaa myös johtaa muiden kivijalkaketjujen sulkemiseen, jättäen Tokmannille lisää tilaa kasvaa.”

Wikströmin mukaan Tokmannin osakkeen arvostuskertoivat ovat linjassa sen viiden vuoden keskimääräisen EV/EBIT-arvostuskertoimen 14x kanssa. Tämä antaa analyytikon mukaan uuden 12 kuukauden tavoitehintamme 13 euroa, kun se aiemmin oli 16,7 euroa. Tavoitehinta ylittää selvästi tämän hetken noin 8,8 euron kurssinoteerauksen.

Tokmannin tase on terve, nettovelka/EBITDA-arvostuskertoimella on vain 0,6x pois lukien IFRS-16 vaikutukset, analyytikko toteaa.

Danske Bank toistaa Tokmannin ostosuosituksen. Halpakauppaketju on koronakriisistä huolimatta muutoinkin analyytikoiden suosiossa. Viidestä analyytikosta neljä antaa osakkeelle ostosuosituksen ja yhden suositus on lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös