Talouden trendit

Wall Streetillä koettiin rankin pörssisukellus yli 30 vuoteen

Useat osakeindeksit ovat vajonneet jo karhumarkkinaan.

Koronavirus jatkaa tuhotyötään osakemarkkinoilla. S&P 500 -indeksi romahti torstaina peräti 9,51 prosenttia, Dow 30 laski 9,99 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq 9,43 prosenttia.

Financial Times –lehden mukaan kyseessä oli pörssin pahin päivä sitten vuoden 1987.

Euroopassa nähtiin vieläkin rajumpaa sukellusta, kun Euro Stoxx 50 laski 12,35 prosenttia. Lasku on jatkunut perjantaina Aasiassa, missä Japanin Nikkei 225 on 3,7 prosentin laskussa. Etelä-Koreassa kaupankäynti jouduttiin keskeyttämään hetkeksi, kun Kospi-indeksi oli pudonnut lähes seitsemän prosenttia.

Suomessa Helsingin yleisindeksi OMXH romahti 10,2 prosenttia 7432 pisteeseen. Vaihtoa kertyi 1,3 miljardia euroa, josta Nokian osuus oli 176 miljoonaa euroa.

USA:n indeksifutuurit ovat kuitenkin nyt 2-3 prosentin nousussa.

Noin kuukausi sitten alkanut paniikki osakemarkkinoilla on ajanut useat pörssit jo tekniseen karhumarkkinaan. Karhu- eli laskumarkkina tarkoittaa tilannetta, jossa osakeindeksi on laskenut vähintään 20 prosenttia edellisestä huipustaan.

Osakeindeksien muutos viimeisen kuukauden aikana

OsakeindeksiKurssilasku
Euro Stoxx 50-34,0 %
DAX-33,4 %
OMX Helsinki 25-30,9 %
Nikkei 225-26,4 %
S&P 500-26,1 %
Nasdaq-25,3 %
Shangai Composite-0,5 %

Koronaviruskriisi on näyttänyt, että sijoittajat hakevat turvaa USA:n pitkistä valtiolainoista. Eilen kurssiliike 10-vuoden lainassa oli kuitenkin maltillista. 10-vuoden lainan korko kävi alhaisimmillaan maanantaina, jolloin korko kävi hetkellisesti alle 0,4 prosentissa. Nyt korko on yli 0,8 prosenttia.

Eilinen kurssipaniikki osoittaa, etteivät sijoittajat ole olleet vakuuttuneita presidentti Donald Trumpin ja keskuspankkien toimenpiteistä koronaviruksen vaikutusten lieventämisessä.

USA:n keskuspankki Fed ilmoitti torstaina toimista likviditeetin turvaamiseksi rahoitusoperaatioillaan ja kertoi laajentavansa valtion velkakirjojen ostojaan. Ilmoitus rauhoitteli markkinoita vain hetkellisesti.

Markkinoilla hermoilua lisäsi myös Trumpin ilmoitus kieltää eurooppalaisia matkustamasta Yhdysvaltoihin koronaviruksen vuoksi. Kiellon on määrä tulla voimaan lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Myös Euroopan keskuspankki EKP yritti rauhoitella sijoitustunnelmia elvytyspaketillaan, mutta se osoittautui vaisummaksi kuin mitä markkinat olivat odottaneet.

EKP päätti torstain kokouksessaan pitää talletuskoron ennallaan –0,5 prosentissa. Se oli markkinoille pettymys, sillä odotuksissa oli talletuskoron lasku. Samalla keskuspankki päätti kuitenkin keventää pankkien vakavaraisuusvaatimuksia, tarjoaa niille edullista lainaa ja suuntaa rahoitustaan Euroopan pienille ja keskikokoisille yrityksille.

Keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelma paisuu 120 miljardilla eurolla tämän vuoden loppuun saakka, kun tähän asti keskuspankki on ostanut velkapapereita 20 miljardilla eurolla kuukaudessa. Ylimääräinen osto-ohjelma kohdistuu erityisesti yksityisiin yrityksiin.

EKP pyrkii toimillaan lisäämään likviditeettiä markkinoille eli saada pankit myöntämään enemmän lainoja koronaviruksesta kärsiville yrityksille.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi, että koronaviruksen leviäminen on johtanut hyvin synkkiin talousnäkymiin. Hänen mukaansa koronaviruksen leviäminen on ollut suuri shokki koko maailman ja Euroopan taloudelle, joka hidastaa tuotantoa ja vähentää kysyntää suojautumistoimenpiteiden vuoksi.

Kommentoi
Ylös
>