Talouden trendit

Yritykset voivat hakea verottajalta helpotettua maksujärjestelyä koronaviruksen vuoksi

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja.

Lisäksi Valtionvarainministeriö valmistelee lakimuutosta tilapäisestä viivästyskoron alentamisesta niiden verojen osalta, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn.

Ministeriön mukaan maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorkoa ehdotetaan alennettavaksi seitsemästä prosentista neljään prosenttiin. Alennettua viivästyskorkoa sovellettaisiin takautuvasti veroihin, jotka ovat erääntyneet maaliskuun alun jälkeen.

Viivästyskoron alentaminen olisi määräaikainen ja koskisi veroja, jotka erääntyvät viimeistään elokuun lopussa. Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella lainmuutosta, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa mahdollisimman pian.

Verohallinnon mukaan näiden muutoksien ensisijainen tavoite on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa.

Jos yrityksellä on vaikeuksia maksaa veroja koronavirustilanteen takia, voi se hakea helpotettua maksujärjestelyä OmaVerossa 25.3.2020 alkaen. Jos maksujärjestelyä haetaan aiemmin, käsitellään pyyntö normaalin maksujärjestelyn ehtojen mukaisesti.

Verohallinnon mukaan 25.3. alkaen käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla. Verohallinto käsittelee saapuneet maksujärjestelypyynnöt sen jälkeen, kun lainmuutos alennetusta viivästyskorosta tulee voimaan. Verohallinto ennustaa, että koronavirustilanteen vuoksi pyyntöjen määrä todennäköisesti kasvaa ja käsittelyajat pitenevät.

Koronatilanne voi myös aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Tällaiseksi erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen.

Lisätietoja:

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös