Yritysuutiset

Harvia ostaa enemmistön kilpailijastaan – osakekurssi kiitää

Muuramelainen saunavalmistaja Harvia tiedotti keskiviikkona ostaneensa enemmistön saksalaisesta saunayhtiö EOS Groupista. Kauppahinta on lähes 20 miljoonaa.

Keskiviikkoisen pörssipäivän harvoja piristeitä tarjosi kiuas- ja saunavalmistaja Harvia, joka tiedotti ostaneensa enemmistön saksalaisesta kilpailijastaan EOS Groupista. Tuntia ennen pörssien sulkeutumista Harvian osake oli noussut viisi prosenttia, kun Helsingin yleisindeksi oli lähes kolmen prosentin laskussa.

Kauppahinta on noin 20 miljoonaa euroa ja se täsmentyy vielä kauppojen yhteydessä. Harvia aikoo rahoittaa kaupan sekä kassavaroillaan että velalla. Yhtiö odottaa tiedotteensa mukaan saavan kaupan myötä vuosittain 2,2 miljoonan euron arvoiset synergiaedut. Etujen odotetaan toteutuvan vuoteen 2024 mennessä.

Saksalainen EOS Group valmistaa ammatti- ja premium-käyttöön tarkoitettujen sauna- ja spa-tuotteiden teknologiaa. Sen tuotteita ovat mm. ohjauskeskukset, höyrygeneraattorit, infrapunalaitteistot sekä näihin liittyvät oheistarvikkeet. Yhtiö työllistää 150 henkilöä ja sen liikevaihto oli viime vuonna 17,3 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Tapio Pajuharjun mukaan yritysosto sopii erinomaisesti yhtiön strategiaan, sillä se tukee yhtiön tavoitteita laajentua maantieteellisesti sekä parantaa tuottavuutta.

Harvialla ei ole ollut tapana julkaista näkymiään lyhyelle ajalle, eikä se tehnyt asiassa tälläkään kertaa poikkeusta. Yhtiö ilmoittaa kuitenkin, ettei tällä tuoreella yritysjärjestelyllä ole vaikutusta Harvian kasvuun, kannattavuuteen ja velkaantumisasteeseen liittyviin pidemmän aikavälin tavoitteisiin.

Harvian osakekurssi on lasketellut viime aikoina muun pörssin mukana rajusti. Viimeisen kuukauden aikana osakkeen arvosta on sulanut 35 prosenttia.

Saunavalmistajan varsinainen yhtiökokous on määrä järjestää Helsingissä kahden viikon päästä 2.4.2020. Ainakaan toistaiseksi yhtiö ei ole ilmoittanut kokouksen perumisesta koronaviruksen vuoksi.

Kommentoi
Ylös
>