Sijoitusuutiset

HS: Osakkeiden pakkomyynnit yleistyvät Suomessa

Sijoittajat joutuvat nyt pakon edessä myymään osakkeitaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Pakkomyyntejä on tehty koronakriisin aikana ”useita päivittäin”, kertoo osakevälittäjä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen Helsingin Sanomille.

HS:n mukaan Nordnet joutuu pakkomyymään velkavivulla pelanneiden sijoittajien osakkeita nyt päivittäin. Perinteiset pankit sen sijaan ovat lähtökohtaisesti pyytäneet sijoittajilta lisää vakuuksia, jolloin pakkomyynneiltä vältytään.

Pakkomyyntejä on syntynyt kahdesta syystä.

Sijoittajat ovat joutuneet myymään osakkeitaan, koska osa sijoittajista on rahoittanut osakekauppojaan sijoituslainoilla. Näiden lainojen vakuuksina ovat saattaneet olla osakkeet.

Sijoituslainojen vakuutena voi olla myös muuta omaisuutta kuin finanssivarallisuutta, kuten esimerkiksi asuntoja. Asuntovarallisuus ei synnytä pakkomyyntejä.

Nyt useiden osakkeiden markkina-arvot ovat romahtaneet koronakriisin vuoksi. Jo lähes 40 kotimaisen pörssiyhtiön osakekurssi on tullut koronakriisin vuoksi alaspäin vähintään 40 prosenttia.

Toinen syy HS:n mukaan pakkomyynneille on se, että pankit vaativat lisävakuuksia sijoituslainoille.

Kun sijoituslainan vakuutena olevien osakesijoitusten arvon lasku laskee myös niiden vakuusarvoa. Jos pankki vaatii sijoituslainalle esimerkiksi 50 prosentin vakuusarvon suhteessa nostettuun lainaan, eivät osakkeet välttämättä kata vaadittua vakuusosuutta.

Osakkeiden käyttäminen sijoitusten vakuutena mahdollistaa velkavivun käyttämisen. Sijoitussalkku on mahdollista rakentaa pienemmillä omilla säästövaroilla velkaa hyödyntäen. Tällöin sijoittaja voi saada omille varoilleen vivutettua parempaa tuottoa velkarahalla. Samalla kuitenkin riskit kasvavat ja voivat johtaa esimerkiksi pakkomyynteihin.

Esimerkiksi johdannaistuotteissa saattaa syntyä tilanne, jossa vaadittu turvamarginaali ei ole riittävä, jolloin syntyy pakkomyyntitilanne. Tällainen margin call -tilanne voi syntyä, mikäli sijoittajan tili ei täytä avointen positioiden ylläpitämiseen tarvittavia marginaalivaatimuksia, jolloin järjestelmä sulkee positioita automaattisesti.

Pakkomyyntien uskotaan voimistavan kurssiromahduksia. Nordnetin asiakkaista noin neljällä prosentilla on kaupankäyntiluotto.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös