Moni pk-yritys ei selviä tällä hetkellä koronakriisin vuoksi vuokristaan ja uhkaa ajautua tämän vuoksi konkurssiin, varoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.
”Kaikkien vuokranantajien pitää tulla yrityksiä vastaan koronakriisin ajaksi. Konkurssiaalto ei ole vuokranantajienkaan etu”, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetoaa.
Hallituksen perjantaina julkistama koronakriisipaketti helpottaa lomautuksia ja nopeuttaa yt-prosessia. Se auttaa yrityksiä laskemaan henkilöstökuluja, ja on siksi tärkeä osa yritysten pelastuspakettia.
Tarvitaan myös muita keinoja. Vuokrat ovat monelle kaupan, ravintola-alan ja muiden palvelualojen yritysten keskeinen kustannuserä.
”Palvelualoja uhkaa koronan aiheuttama konkurssitsunami. Tuhansia yrityksiä uhkaa kaatua. Pitää käyttää kaikki keinot tuhon estämiseen”, Pentikäinen sanoo.
Suomen Yrittäjät ry. vetoaa voimakkaasti kaikkiin vuokranantajiin, että vuokrissa tullaan heti vastaan. Pentikäisen mukaan Valtion, kuntien, eläkeyhtiöiden ja muiden instituutioiden on näytettävä esimerkkiä.
Moni on jo joustanut, mistä yrittäjät kiittävät. Yrittäjät ja Kuntaliitto ovat antaneet asiasta myös yhteisen suosituksen.
”Vuokramarkkinoilla on paikoin käynnissä härski isomman kumppanin sanelu, jossa pienet jauhautuvat hengiltä”, Pentikäinen sanoo. Hänen mukaansa on myös monia vuokranantajia, jotka eivät ole joustaneet tai jousto on ollut mitätön. Näitä löytyy erityisesti kansainvälisten kiinteistösijoittajien joukosta.
Pentikäisen mukaan olisi tärkeää, että vuokria lasketaan kriisiajaksi todella reilusti. Julkiset toimijat ja instituutiot voisivat jättää ne jopa perimättä. Tämä voisi pelastaa monia yrityksiä pahimman yli.
Yrittäjät muistuttaa, että on myös paljon yrittäjiä, jotka toimivat vuokranantajia.
”Heidän asemansa pitää turvata pankkien ja Finnveran yhteistyöllä kriisin yli. He ovat olleet usein ensimmäisinä tulemassa vastaan asiakkaitaan”, Pentikäinen muistuttaa.
Toissaviikolla Pentikäinen varoitti, että koronakriisin vuoksi synkkiä terveisiä kuuluu alalta kuin alalta – ei pelkästään matkailualalta.
“Koronakriisin alussa niitä tuli muutamilta aloilta, kuten matkailusta, kun turistivirrat alkoivat ehtyä tai yksittäisiä markkinoita sulkeutui. Nyt kun kansalaiset ovat jääneet kotiin, tapahtumia on peruttu, kohtaamisia vähennetty, kotimarkkina on hyytynyt ja virus iskee voimalla lähes jokaiselle toimialalle”, Pentikäinen kertoi.