Oma talous

Etkö saa asioita aikaan? Jahkailijan 3 tunnuspiirrettä

Kuulostaako tutulta: sinun pitäisi saada aikaan jotain, mutta et halua aloittaa sen tekemistä?

Tottumukset, tavat ja rutiinit muodostavat arkemme. Ne joko auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme tai vaikeuttavat saamasta asioita aikaan. Tehokkaat ja menestyneet ihmiset luottavat tapoihin, jotka edesauttavat heitä olemaan tuotteliaampia.

Jos tuntuu siltä, ettet saa mitään aikaiseksi, on hyvä aika tarkastella omia tapoja.

  • Mitkä tavat auttavat sinua?
  • Mitkä haittaavat kehitystäsi?
  • Mitä olisi tehtävä enemmän, jotta saavuttaisit pitkän aikavälin tavoitteen?

Jos et näe edistymisen merkkejä elämässäsi tai uralla, kannattaa perehtyä tarkemmin omiin tapoihin. Näistä merkeistä tunnistat, oletko jahkailija.

Aloitat aamut ilman rutiinia

Aamurutiinin avulla voit keskittyä asioiden tekemiseen, sen sijaan, että käytät aamun tuotteliaan energian päätösten tekemiseen. Yrittäjä Jim Rohn sanoi: ”Älä aloita päivääsi, ennen kuin tiedät tarkalleen, mitä aiot saavuttaa.”

Aamurutiini varmistaa sen, että hyppäät toimintamoodiin heti herättyäsi ja kohtaat päivän tehtävät keskittyneenä. Jos aloitat päiväsi ilman rutiinia, tuhlaat kallisarvoista aikaa. Tapoja ja rutiineja tutkinut kirjailija S. J. Scott kertoo Medium-sivustolle:

”…tekemällä asioita vain silloin, kun sinusta tuntuu siltä, annat mielelle liikaa kontrollia. Olkaamme rehellisiä, suuri osa meistä ei haluaisi tehdä töitä (jos voisimme tehdä jotain hauskempaa). Resepti epäonnistumiseen on taattu, jos annamme ajanhallinnan kontrollin ailahteleville ja laiskoille tunteillemme.”

Älä tuhlaa kaikkea henkistä energiaa ja selkeyttä, joka sinulla on aamuisin suunnittelemalla päivän toimia. Tee sotasuunnitelma valmiiksi päivää varten jo edellisenä iltana.

Aloitat päivän ilman prioriteettilistaa

Kädessäsi on metrin pituinen to do -lista. Tunne siitä, että kaikki on tehtävä nyt ja heti, voi olla lamaannuttavaa ja lopulta et saa aikaiseksi mitään.

Priorisoinnin käyttö voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten käytät aikaasi. Tunnistamalla mikä on päivän kiireellisin tehtävä auttaa sinua sijoittamaan aikasi ja energiasi juuri sinne, missä sitä tarvitaan eniten. Eikö olisi helpottava tunne, että heräät aamulla ja sinulla on selvä suunnitelma, mitä sinun tulee saada aikaan töissä, vaikka saisit miten paljon listalle uusia työtehtäviä?

Fakta on, että emme yksinkertaisesti voi venyä jokaiseen tehtävään yhden päivän aikana. Elämä ilman minkään sortin organisointijärjestelmää on uuvuttavaa, niin fyysisesti kuin emotionaalisesti.

Priorisointiin voi käyttää erilaisia tuottavuusjärjestelmiä, jotka antavat sinulle mahdollisuuden lisätä tehokkuuttasi. Näitä on esimerkiksi SMART-menetelmä, Personal Kanban, Pomodoro-tekniikka, Eisenhower Matrix, Getting Things Done (GTD), The ”Must Do” -listaus sekä Time-boxing.

Näillä kaikilla tekniikoilla on yksi päämäärä: saada asioita aikaan mahdollisimman tehokkaasti — ilman häiriötekijöitä. Näin aikaa ei kulu jahkailuun, vaan voit keskittyä olennaiseen (ellei kalenteriisi ole raivattu tilaa jahkailulle).

Et irtaudu arjesta koskaan

Työskentely ilman taukoja lisää väsymystä ja stressiä. Jos haluat olla tehokas, sinun on ajoitettava kalenteriin aikaa, jolloin et tee mitään. Tällöin et mieti suunnitelmia, esityslistoja, to do -listoja, ja annat aivojen sekä kehon palautua ja latautua.

Jopa 5 tai 15 minuutin tauot riittävät, mutta niitä ei tulisi täyttää passiivisella digitaalisella vuorovaikutuksella. Laadukkaan levon saannin on osoitettu toistuvasti lisäävän hyvinvointiamme, silti monen arki siintää ohi päivästä toiseen kiireen vallassa.

Lähde: Medium.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös