Talouden trendit

KONE on liian kallis osake – analyytikolta myyntisuositus

Megatrendi ei anna KONEen osakkeelle enää kasvuvipua.

Hissi- ja liukuporrasvalmistajan tammi-maaliskuu sujui odotettua paremmin. Saadut tilaukset kasvoivat tammi-maaliskuussa 0,7 prosenttia viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä 2,1 miljardiin euroon. Liikevaihto puolestaan pysyi vakaana 2,2 miljardissa eurossa, kun se vuosi sitten oli myös 2,2 miljardia. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski 0,5 prosenttia.

KONEen liikevoitto oli 197 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 215 miljoonaa. Oikaistu liikevoitto laski 206 miljoonaan euroon viime vuoden 228 miljoonasta eurosta. Lasku oli kuitenkin odotettua vähäisempää, sillä analyytikoiden odotuksissa oli 186 miljoonan euron oikaistu liikevoitto.

Inderesin analyytikko Erkki Vesola oli vakuuttunut hissiyhtiön tulosraportista.

“KONEen osavuosikatsaus oli taattua KONEtta. Yhtiö pystyy hämmästyttämään kerta toisensa jälkeen. Saadut tilaukset ja liikevaihto ylittivät ennakko-odotukset ja myös kannattavuus oli hyvällä tasolla.”, Vesola toteaa.

KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi tulosraportin yhteydessä, että koronakriisi vaikutti selvästi KONEen ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen. Suurimmat vaikutukset tulivat laaja-alaisten rajoitusten myötä Kiinasta, Intiasta ja Etelä-Euroopasta. Kehitys Keski- ja Pohjois-Euroopassa sekä Amerikassa oli kaikilta osin hyvin vahvaa ensimmäisellä kvartaalilla.

Ehrnroothin mukaan koronakriisillä tulee olemaan tulevina kuukausina merkittävät vaikutukset KONEeen liiketoimintaamme Euroopassa, Amerikassa ja monin paikoin myös Aasian ja Tyynenmeren alueella. Kiinan liiketoiminta on kuitenkin elpynyt nopeasti ja tämänhetkinen toimitusten taso asiakkaille on hyvin korkea, toimitusjohtaja toteaa.

Danske Bankin analyytikko Antti Suttelin arvioi, ettei KONEen osake ole reagoinut tarpeeksi negatiivisiin uutisiin.

”Koneen osake laski vain 5% helmikuun puolivälistä lähtien kolmesta negatiivisesta tapahtumasta huolimatta: Kone vetäytyi Thyssenkrupp Elevators –kaupasta, Kone alensi 2020E-näkymäänsä COVID-19:n vuoksi ja Otisin listaus aiheutti Koneelle suuren diskonttauksen”, Suttelin toteaa Danske Bankin aamukatsauksessa.

Pankki on siten huolissaan Koneen osakkeiden pienestä arvon alenemisesta helmikuun alun jälkeen.

Kone laski 23. maaliskuuta liikevaihdon ja tuloksen näkymiään koronakriisistä johtuen. Suttelin muistuttaa, että Koneen kilpailija ja maailman suurin hissiyhtiö Otis on hinnoiteltu pörssissä edullisemmin kuin Kone – jopa oikaistuna Otisin korkeammalla veroasteella ja vähemmistöosuudella sen tuloksesta.

Koneen tämän vuoden EV/EBIT- kerroin on Dansken ennusteilla 24,0x, kun Schindlerin kerroin on 18,9x ja Otisin 14,7x.

Lisäksi KONEen keskeinen kasvuajuri ei jatkossa anna enää tukea KONEen osakkeelle.

”YK:n World Urbanization Prospects –raportin mukaan (2018) globaali kaupungistumisen kasvu on tulossa loppuun. Viiden vuoden ajanjaksolla 2020-24E raportti ei odota globaalin kaupungistumisvirran kasvua edelliseen ajanjaksoon verrattuna. Tämä merkitsee muutosta, koska kasvu oli 3-12% kolmella edellisellä jaksolla. Suurimmista alueista Kiinan (<30% Koneen 2019 liikevaihdosta) kaupungistumisvirta on negatiivisin ja sen odotetaan vähenevän 16%”, Suttelin toteaa.

Danske Bankin suositus KONEen osakkeelle on myy.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös