Raaka-aineet

Öljymarkkinoilla tapahtuu kummia – mistä on kyse?

raakaöljy WTI-laatu hinta

Raakaöljyn hintakehitys on ollut viime päivien vilkas puheenaihe sijoittajien ja sijoitusammattilaisten keskuudessa.

Maanantaina nähtiin raaka-ainemarkkinoilla historiallinen romahdus, kun Yhdysvaltain raakaöljyn hinta painui hetkellisesti negatiiviseksi. Koskaan aiemmin vastaavaa ei ole tapahtunut. WTI-laadun hinta toukokuun öljyfutuurin hinta kävi hetkellisesti -40 dollarissa barrelilta.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljy maksoi maanantai-iltana noin 26 dollaria tynnyriltä. Maanantain hintapudotus koski ennen muuta Yhdysvaltojen WTI-laadun öljyä.

Käytännössä negatiivinen hinta tarkoittaa, että öljyntuottajat maksavat ostajille päästäkseen öljystä eroon.

Öljyvarastot täynnä

Tämän täysin poikkeuksellisen raakaöljyn markkinareaktion taustalta löytyivät toukokuun futuurisopimuksen erääntyminen, rajoittunut putkistokapasiteetti siirtää öljyä USA:ssa ja rajallinen varastointikapasiteetti, kertoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan.

Öljyfutuuri on sitoumus ostaa raaka-ainetta tiettynä päivänä markkinahintaan. Se on siis johdannaissopimus, jossa ostaja ja myyjä sitoutuvat vaihtamaan tietyn määrän kohde-etuutta ennalta määriteltynä ajankohtana tulevaisuudessa ennalta määritettyyn hintaan. Sopimus sitoo kumpaakin kaupankäynnin osapuolta.

Mikäli öljyfutuurin ostanut taho pitää futuurin eräpäivään asti, on futuurin haltijalla velvollisuus ostaa öljyä. Futuurit siis selvitetään fyysisellä toimituksella, jossa yksi öljyfutuuri vastaa 1000 tynnyriä öljyä.

Gerichin mukaan toukokuun öljyfutuurien romahtaminen negatiiviseksi, johtui siitä, etteivät sijoittajat halunneet pitää toukokuun futuureja eräpäivään asti, koska tällöin futuurien haltijoilla olisi ollut velvollisuus ottaa vastaan öljyä ihan fyysisesti. Raakaöljyn säilyttämiseen ei ole yksinkertaisesti kapasiteettia.  

Sijoittajilla ei siis ollut mitään paikkaa, mihin öljytoimitus olisi laitettu, pääanalyytikko toteaa. Siksi toukokuun öljyfutuurisopimukset piti kääntää lähes mihin hintaan hyvänsä ennen erääntymistä.

Öljyn tarjonta ylittää kysynnän

Vaikka negatiiviset hinnat johtuivat osittain poikkeuksellisista teknisistä tekijöistä, vaikuttaa taustalla vahvasti öljymarkkinoiden huomattava ylitarjontatilanne. Siksi nopeaa raakaöljyn hinnannousua ei ole odotettavissa, Gerich ennustaa.

”Nopeaa toipumista öljymarkkinoilla tuskin kuitenkaan nähdään, ennen kuin koronakriisin runtelema talous lähtee selvemmälle toipumisuralle. Öljynkin kysyntä riippuu vahvasti siitä, kuinka nopeasti talouden sulkuja puretaan ja kuinka nopeaa aktiviteetin elpyminen on sen jälkeen. Toki on mahdollista, että öljyntuottajamaat leikkaavat tuotantoaan lisää, mutta helppoa se ei ole, eivätkä tuotannonleikkaukset todennäköisesti vaikuttaisi kovin nopeasti nykyisessä kysyntäympäristössä.”

Tuotantomäärissä tapahtuu Gerichin mukaan myös tavallaan automaattista vakautumista, kun esimerkiksi Yhdysvaltojen tuotanto reagoi nopeasti hintojen laskuun.

”Jo nyt USA:ssa öljynporauslaitosten määrä on vähentynyt n. kolmanneksella tämän vuoden aikana. Toki tällä kertaa Trumpin suunnitelmat maan öljyntuottajien tukemiseksi voivat vaikuttaa siihen, kuinka vahvasti ja nopeasti hintojen lasku vaikuttaa maan tuotantoon. Kysyntäpuolella tilapäistä tukea voi tulla myös USA:n strategisista öljyostoista ja Kiinan mahdollisesta halusta kahmia öljyä varastoihinsa halpaan hintaan”, pääanalyytikko arvioi.

Koronakriisin lisäksi öljyn hintaa on tämän vuoden aikana laskenut öljyntuottajamaiden järjestön OPEC:n ja Venäjän välinen sepelien kalistelu öljymarkkinoilla. Molemmat maat alkoivat tarjota ennätyksellisen määrän öljyä markkinoille.

OPEC ja Venäjä pääsivät huhtikuun puolessa välissä pidetyssä hätäkokouksessa sopuun öljyn päivätuotannon rajoittamisesta 9,7 miljoonalla tynnyrillä.

Öljyn kysyntä on silti koronakriisistä johtuvan talousromahduksen takia pudonnut niin rajusti, ettei tuotannon supistaminenkaan ole saanut pysäytettyä öljyn halpenemista. Öljynkulutus on supistunut noin 30 miljoonaa barrelia vuorokaudessa koronakriisin puhjettua. Tänä vuonna öljyn kulutuksen odotetaan laskevan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Öljyn hintaromahdus voi tuoda myös uusia vaikeuksia.

Gerichin mukaan heikomman luottoluokitusten yritysten riskilisät ovat jälleen nousseet Yhdysvalloissa, kun markkinoilla pelätään konkursseja öljysektorilla. Lisäksi monet öljyyn sijoittavat rahastot saattavat olla vaikeuksissa. Gerichin mukaan energia-alan yritysten utuiset näkymät voivat rasittaa osakemarkkinoita laajemminkin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös