Indikaattorit

Rumia lukuja USA:n taloudesta ja pankkien tuloskehityksestä

Harmaalla olevat alueet kuvaavat talouden taantuma-aikaa. Lähde: USA:n kauppaministeriö, Federal Reserve Bank of St. Louis

Osakemarkkinoilla hermoiltiin keskiviikkona, kun makrodata ja jättipankkien tammi-maaliskuun tulosraportit osoittivat koronakriisin voiman.

Yhdysvalloissa DOW-osakeindeksi laski eilen 1,9 prosenttia, S&P 500 laski 2,2 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq laski 1,4 prosenttia. Torstaiaamuna USA:n indeksifutuurit jatkoivat kurssilaskua.

Bank of American osakekurssi romahti lähes 6,5 prosenttia ja Citigroupin osake laski yli 5,6 prosenttia, kun molemmat yhtiöt julkistivat karmaisevat ensimmäisen vuosineljänneksen tulosluvut.

Bank of American tammi-maaliskuun tulos romahti peräti 45 prosenttia 4,0 miljardiin dollariin, kun vuosi sitten se ylsi yli 7,3 miljardin dollarin tulokseen. Pankki kertoi varanneensa 3,6 miljardia dollaria mahdollisten tulevien luottotappioiden kattamiseksi. Citigroupin tilanne ei ollut sen parempi, sillä sen tulos romahti 46 prosenttia 2,5 miljardiin dollariin.

Myös makrodata kertoi koronapandemian talouden tuhovoimasta. USA:n maaliskuun vähittäismyynti laski ennätyksellisen rajusti. Myynti laski maaliskuussa peräti 8,7 prosenttia vuoden takaiseen nähden, kertoi USA:n kauppaministeriö.

Eniten laski vaatemyynti, jonka romahdus oli peräti 50,5 prosenttia. Ruokakauppa sen sijaan kasvoi 25,6 prosenttia.

Kauppaministeriö on seurannut vähittäismyynnin kehitystä vuodesta 1992 lähtien ja nyt nähty maaliskuun romahdus oli koko tilastointiajan suurin. Reutersin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 8,0 prosentin laskua, joten toteuma oli siis vielä odotettuakin heikompi.

”Talous on melkein vapaapudotuksessa”, kommentoi Loyola Marymount –yliopiston ekonomisti Won Sohn CNBC-sivustolle.

Pohja tullaan näkemään Sohnin mukaan vasta, kun koronaviruksen leviäminen rauhoittuu. Hänen mukaansa talouden pohja tulee olemaan syvällä.

Vähittäismyynnin lisäksi myös New Yorkin alueen teollisuustuotanto näytti karut seurauksen koronakriisistä. Alueen teollisuustuotanto laski 78,2 prosenttia maaliskuussa.

Maaliskuun makroluvut tulevat luultavasti vielä heikentymään huhtikuussa, koska maaliskuussa vasta osassa USA:n osavaltioista kaupat ja teollisuus olivat suljettuina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös