Yritysuutiset

Uponor ylsi lähes tuplasti analyytikoiden odotuksia parempaan tulokseen alkuvuonna – osake kipusi lähes 10 prosenttia

Putkijärjestelmiä valmistava Uponor oli alkuvuonna häikäisevässä tuloskunnossa. Huhtikuussa tilausvolyymit ovat kuitenkin laskeneet.

Yhtiön liikevaihto nousi 277 miljoonaan euroon viime vuoden 249 miljoonasta eurosta, eli liikevaihto kasvoi 11,5 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli 11,2 prosenttia.

Uponorin vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa peräti 29,5 miljoonaan euroon viime vuoden 14,3 miljoonasta eurosta. Tulos ylitti selvästi analyytikkojen konsensusennusteen mukaisen 16 miljoonaan euron ennusteen.

Toimitusjohtaja Jyri Luomakoski toteaa, että yhtiön kaikilla segmenteillä oli erittäin vahvat vuoden ensimmäiset kuukaudet, vaikka ensimmäiset koronavirukseen liittyvät rajoitukset alkoivat näkyä rakennusmarkkinoilla maaliskuun viimeisten viikkojen aikana.

Talotekniikka – Eurooppa -segmentin liikevaihto ja liikevoitto paranivat heikosta vertailukaudesta.

”Meillä oli hyvä kvartaali erityisesti Keski-Euroopassa. Lisäksi jatkuvan parantamisen malli tuottaa tulosta ja on parantanut operatiivista suoritustamme Virsbon tuotantolaitoksella Ruotsissa yhdessä muiden viime vuonna aloitettujen tuotannon kehittämiseen liittyvien toimenpiteiden kanssa”, Luomakoski toteaa.

Liikevaihto ja liikevoitto paranivat huomattavasti Talotekniikka – Pohjois-Amerikka -segmentissä. Segmentin tulos oli Luomakosken mukaan erittäin vahva sekä myyntivolyymeissä että tuottoina, jopa heikon vertailukauden valossa.

”Kannattavuuden parantumista tukivat volyymien kasvu, hinnankorotukset sekä kulutason pieneneminen muun muassa rahtikuluissa.”

Myös Uponor Infralla oli toimitusjohtajan mukaan hyvä alkuvuosi, sekä liikevaihto että liikevoitto paranivat. Kannattavuus parani etenkin Ruotsissa ja Puolassa. Parannusta tukivat Luomakosken mukaan erityisesti kasvaneet volyymit, kun markkinaosuus kasvoi vakiotuotteiden myynnissä.

Edessä on kuitenkin haastavampia aikoja toisella vuosineljänneksellä

”Huhtikuun alusta alkaen päivittäiset tilausvolyymimme ovat laskeneet päämarkkinoillamme viime vuoteen verrattuna etenkin talotekniikkasegmenteissä. Eri maiden sekä Yhdysvaltojen osavaltioiden lähes täydelliset eristystoimenpiteet ovat myös näkyneet tilauskäyttäytymisessä”, Luomakoski toteaa.

Ensimmäisen neljänneksen vahva suoritus yhdistettynä vahvaan kassavirtaan vuonna 2019 luovat Luomakosken mukaan vakaan taloudellisen pohjan pandemian vaikutusten seuraaviin vaiheisiin.

”Olemme ensimmäisellä neljänneksellä kasvattaneet kassapositiotamme laskemalla liikkeelle yritystodistuksia. Lisäksi meillä on käyttämättömiä komittoituja luottolimiittejä. Nämä tekijät antavat meille sietokykyä heikommassa markkinatilanteessa, joka on todennäköinen johtuen COVID-19:n leviämisen hidastamiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksista makrotalouteen. Varautuaksemme odotettua heikomman kysynnän jatkumiseen huhtikuuta pidempään olemme myös aloittaneet toimenpiteet kulujemme sopeuttamiseksi uuteen kysyntätilanteeseen.”

Uponor peruutti 19. maaliskuutta vuodelle 2020 antamansa ohjeistuksen johtuen heikosta näkyvyydestä mahdollisiin koronapandemian aiheuttamiin vaikutuksiin vertailukelpoiseen liikevoittoon. Kun näkyvyys paranee ja merkittävä epävarmuus hälvenee, Uponor päivittää näkymiään ja antaa uuden ohjeistuksen.

Analyytikoiden konsensusodotus Uponorin tämän vuoden osakekohtaiselle tulokselle on vain 0,4 euroa, kun Uponor ylsi viime vuonna 0,72 euron osakekohtaiseen tulokseen. Mikäli koronapandemia ei romahduta yhtiön tuloskuntoa toisella vuosineljänneksellä, on yhtiöllä helppo lyödä koko vuoden konsensusennuste. Yksistään ensimmäisen vuosineljänneksen osakekohtainen tulos oli 0,3 euroa.

Uponorin osakekurssi pomppasi Helsingin pörssissä lähes 10 prosenttia yllätystuloksesta. Tämän hetken kurssinoteerauksella ja konsensuksen mukaisella vuoden 2020 tulosennusteella Uponorin P/E-kerroin on nyt 23x.

Uponoria seuraa kolme analyytikkoa, jotka kaikki antavat yhtiön osakkeelle ostosuosituksen.

Uponorin tärkeimmät tunnusluvut tammi–maaliskuussa 2020

  • Tammi–maaliskuun liikevaihto oli 277,4 (248,9) milj. euroa, kasvua 11,5 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli 11,2 prosenttia.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 29,5 (14,3) milj. euroa, kasvua 106,2 prosenttia.
  • Liikevoitto oli 28,6 (14,3) milj. euroa, kasvua 99,9 prosenttia.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,30 (0,10) euroa.
  • Sijoitetun pääoman tuotto oli 21,4 (8,0) prosenttia ja nettovelkaantumisaste 52,2 (72,8) prosenttia.
  • Liiketoiminnan rahavirta oli -11,3 (-31,6) milj. euroa.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös