Talouden trendit

Lähes 40 prosenttia työttömyyskassaan kuuluvista yrittäjistä hakee työmarkkinatukea – ”mittasuhteet ovat arvaamattomat”

SYL:n kassanjohtaja Merja Jokinen.

Yrittäjät ovat epävarmoja tulevasta.

Koronavirus on riepotellut yrittäjiä ja koko yhteiskuntaa dramaattisesti, kertoo Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYL.

Viruksen nujertamisessa maan hallitus on mennyt ihmisten terveys edellä. Toimet ovat purreet kohtalaisen hyvin, edelleen on kuitenkin epävarmaa, miten tauti tulee kehittymään. Rajoitukset aiheuttavat talouteen järisyttävän romahduksen, minkä erityisesti yrittäjät ovat joutuneet kohtaamaan.

SYT toteutti jäsenilleen koronapandemiaan liittyvän kyselyn huhtikuussa kyselyyn vastasilähes 4000 jäsentä. 

Koronakyselyn mukaan lähes kolme neljästä jäsenestä on kohdannut merkittäviä ongelmia yritystoiminnassaan koronakriisin aikana. Ongelmat heijastuvat lähes kaikille toimialoille ja kaiken kokoisiin yrityksiin. Erityisesti koronakriisi on iskenyt yksinyrittäjiin, joita on Suomessa tilastojen mukaan noin 182 000. SYT-kassan jäsenistä suurin osa on yksinyrittäjiä.

Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan koronaepävarmuus pitkittää ja pahentaa yrittäjien tilannetta. 

”Yrittäjyyteen kuuluu epävarmuus ja riskit, mutta nyt mittasuhteet ovat arvaamattomat. Hankalaa yrittäjien tilanteessa on ennustamisen vaikeus. Kuinka suuri negatiivinen muutos on ja kuinka kauan se kestää? 32 prosenttia kyselyyn vastanneista ei osannut arvioida yritystoimintansa tulevaisuuden näkymiä vuoden päähän. 56 prosenttia vastanneista kertoi yrityksensä tarvitsevan julkista tukea selviytyäkseen kriisistä”, kertoo Jokinen.

Väliaikaista työmarkkinatukea Kelasta

Yrittäjien taloudellisen tilanteen helpottamiseksi säädettiin pikaisesti laki yrittäjän väliaikaisesta työttömyysturvaoikeudesta. Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti Kelan maksamaa työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi ilman yritystoiminnan lopettamista.

SYL:n mukaan ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Kelan tilastojen mukaan 24 460 yrittäjää on jo hakenut työmarkkinatukea Kelasta.

”39 prosenttia kyselyyn vastanneista jäsenistämme ilmoitti hakevansa väliaikaista työmarkkinatukea Kelasta. Moni yrittäjä on kuitenkin ilmaissut tyytymättömyyttä tuen tasoon 724 euroa kuukaudessa ja jotkut kassamme jäsenet ovat kritisoineet, että pitäisi saada ennemminkin ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Ansiopäivärahaa maksetaan kuitenkin vain yritystoiminnan lopettaneille kassan jäsenille”, kertoo Jokinen

Yrittäjien työttömyys tulee usein jälkijunassa 

Koronakyselyyn vastanneista 4 prosenttia arveli lopettavansa yritystoimintansa seuraavan vuoden aikana ja 3 prosenttia ilmoitti lopettavansa yritystoiminnan seuraavan kahden kuukauden aikana. SYT-kassa odottaakin hakemuskäsittelyn lisääntyvän loppukesästä ja on jo rekrytoinut uutta henkilökuntaa varmistaakseen viivytyksettömän hakemuskäsittelyn.

”Odotamme päivärahahakemusten määrän kasvavan lähikuukausien aikana, mikäli koronakriisi pitkittyy. Maksoimme viime kuussa ansiosidonnaista päivärahaa 824 jäsenelle ja maaliskuussa 782 jäsenelle”, Jokinen ennustaa.

Yrittäjien työttömyys tulee Jokisen mukaan usein jälkijunassa, koska yritystoiminnan lopettaminen vie aina aikaa ja Te-toimistot, jotka selvittävät päivärahan saamisen työvoimapoliittiset edellytykset, ovat osittain ruuhkautuneet.

”Vaarana näemme kuitenkin kriisin eskaloitumisen ja pitkittymisen ilman järeitä toimia. Keskeistä olisi, että toimintakykyiset yritykset pysyisivät pystyssä, vältyttäisi usein pitkäksi venyvältä työttömyysjaksolta ja palattaisi mahdollisimman pian normaalitilaan”, toivoo Jokinen.

SYL-Kassaan kuuluu tällä hetkellä 30 000 yrittäjää kaikilta toimialoilta ja kaikenkokoisista yrityksistä. Yrittäjäpuolella oman toimialaliiton tai järjestön jäsenyys ei takaa työttömyysturvaa.

Yrittäjän täytyy hakeutua itse työttömyyskassan jäseneksi saadakseen työttömänä ansiosidonnaista päivärahaa. SYT-kassa maksaa työttömyysetuuksia keskimäärin 800 jäsenelleen kuukausittain.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös