Indikaattorit

Rekkaliikenne sen kertoo – Suomessa edessä raju tuotannon lasku

Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) vuosimuutos sekä pikaennakkomallin ennusteet vuosimuutokselle
Muutokset prosenttimääräisinä
.
Lähde: Tilastokeskus

Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan huhti- ja toukokuussa, kertoo Tilastokeskus.

Traffic Management Finlandin keräämää dataa hyödyntävä talouden estimaatti ennustaa tuotannon laskevan Suomessa sekä huhti- että toukokuussa. Tuotannon ennustetaan laskeneen huhtikuussa 3,4 prosenttia ja laskevan toukokuussa 5,4 prosenttia edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna.

Menetelmän taustalla on ETLA:n ja Tilastokeskuksen kehittämä ennustemalli, joka perustuu Uudenmaan rekkaliikenteen volyymeihin liikenteen automaattisissa mittauspisteissä. Käytettävä malli sisältää rekkaliikenteen volyymin lisäksi Euroopan Komission julkaiseman taloudellisen indikaattorin Suomen tiedot. 

Ennusteet perustuvat etenkin toukokuun osalta rajalliseen tietomäärään, sillä toukokuun puolella on saatavilla vasta neljän työpäivän tiedot. Tämä voi johtaa ennusteiden korjaamiseen myöhemmässä vaiheessa, kun tietoja on saatavilla enemmän.

Toukokuun ennustetta päivitetään kuukauden kuluessa, kun tietoja kerääntyy enemmän. Yllä oleva kuvio näyttää tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja ennustemallin välisen merkittävän korrelaation. 

Vielä maaliskuussa Suomen kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi 1,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 maaliskuussa 2,8 prosenttia suurempi kuin vuoden 2019 maaliskuussa.

Tammi-maaliskuun aikana teollisuuden uudet tilaukset vähenivät kuitenkin 5,6 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kolme kuukautta.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös