Talouden trendit

Kryptovaluutta bitcoinin lohkopalkkioiden puolittuminen tapahtui – ”uusi aikakausi Bitcoinille”

Nostaako lohkopalkkioiden puoliintuminen kryptovaluutan arvon jälleen nousuun?

Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintuminen on nyt takana päin ja tiedossa on aivan uusi aikakausi Bitcoinille, kertoo kryptovaluuttoihin perehtynyt toimittaja Jiri Keronen Bittiraha-sivustolla.

Lohkopalkkioiden puoliintuminen tapahtui tämän viikon maanantaina. Palkkioiden puoliintuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tästä lähtien bitcoinin louhijoille maksetut palkkiot ovat puolet pienempiä.

Nyt toteutettu puolitus on bitcoinin historian kolmas, aiemmin se tehtiin vuosina 2012 ja 2016. Lohkopalkkioiden puolitus tehdään neljän vuoden välein.

Bitcoinien määrä kasvaa louhinnalla ja louhijat saavat työstään palkkion. Louhinta tarkoittaa käytännössä sitä, että rahansiirtojen oikeellisuuden varmentavat verkostossa toimivien ihmisten bitcoin-siirtojen varmentamiseen soveltuvat suuritehoiset tietokoneet ratkaisemalla ryhmätyönä monimutkaisia salausalgoritmeja.

Louhijat joutuvat bitcoin-siirtojen varmentaakseen purkamaan bitcoin-siirtojen salausalgoritmien sarjan eli lohkon. Kun louhija ratkaisee algoritmin, hän saa transaktion varmennuksesta ja algoritmin ratkaisemisesta korvaukseksi uusia bitcoineja omaan bitcoin-lompakkoonsa.

Uudet kryptovaluutat syntyvät siis salausalgoritmeja ratkaisemalla. Näin ratkaisija louhii eli synnyttää uusia bitcoineja.

Kun nyt siis louhintapalkkiot puoliintuvat, tulee uusien bitcoinien tarjonta vähenemään – mikä saattaa nostaa bitcoinin hintaa. Aiemmin tehdyt puolitukset ovat nostaneet bitcoinin hintaa.

Kerosen mukaan tästä lähtien uusia bitcoineja löytyy vähemmän ”kuin mitä kultaa kaivetaan”.

”Uusia bitcoineja syntyy enää 6,25 kappaletta per lohko, siinä missä aikaisemmin saimme nauttia 12,5 bitcoinista. Kunhan tästä menemme vielä neljä vuotta eteenpäin ja näemme seuraavan puoliintumisen, tulemme ihmettelemään sitäkin, miten valtava summa tuo 6,25 bitcoinia oikein on”, Keronen toteaa.

Lohkomispalkkioiden puolittamisen arvonnousu ei välttämättä tapahdu kuitenkaan hetkessä. Kryptovaluuttasivusto Decrypt arvioi, että aiempien puolitusten vaikutus valuutan arvoon on näkynyt vasta kuukausien päästä.

Kun louhinnan lohkopalkkiot edellisen kerran puolitettiin vuonna 2016, syntyi ”bitcoin-kupla” vasta toukokuussa 2017 – eli lähes vuosi puolituksen jälkeen.

Kommentoi
Ylös
>