Asunnot ja kiinteistöt

Tutkimus: Suositut mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä – näissä kunnissa mökkeily kalleinta

Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla lomailevat joutuvat maksamaan moninkertaisesti suurempia kunnallisia maksuja kuin vähemmän suosituilla paikkakunnilla, selviää Omakotiliiton tutkimuksesta.

Omakotiliitto muistuttaa, että mökkiläiset tuovat elinvoimaa paikkakunnalle, ja pakolliset kustannukset kannattaa pitää kurissa.

Tutkimuksen mukaan kalleinta mökkeily on Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Kangasalla, Mäntyharjulla ja Lohjalla. Lähes samat paikkakunnat komeilevat suurimpien mökkipaikkakuntien listalla, sillä eniten mökkejä vuonna 2019 on Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa.

Kunnallisissa maksuissa on enimmillään eroa jopa 610 euroa vuodessa. Kunnallisista maksuista tarkasteltiin kiinteistöveroa, sähkömaksua ja jätemaksua.

Omakotiliitto selvitti aiemmin, että tulevaisuudessa joka neljäs suomalainen aikoo viettää enemmän aikaa mökillä ja moni harkitsee mökin hankkimista. Kunnallisten maksujen kannalta ei ole kuitenkaan samantekevää, miltä paikkakunnalta mökkinsä hankkii.

Eniten kunnallisia maksuja joutuu maksamaan Savonlinnassa, 1 117 euroa, vähiten Oulussa, 507 euroa. Tutkimuksessa vertailtiin 20 Suomen suurinta mökkipaikkakuntaa. Yhteensä niissä on 130 000 mökkiä, neljännes koko maan mökeistä.

Oulussa mökkeily oli vertailluista kunnista edullisinta, ja kiinteistövero on ainoana asetettu valtion alarajalla 0,93 prosenttiin, kun sallittu vaihteluväli on 0,93−2,0 prosenttia. Myös muut kustannusten nousut ovat Oulussa maltillisella tasolla.

Yleisesti viime vuoteen verrattuna mökkeily on kallistumassa. Keskimäärin kustannukset ovat nousseet 3,5 prosenttia eli 27 euroa. Eniten ovat kallistuneet sähkömaksut, 4,6 prosenttia, ja jätemaksut, 4,5 prosenttia.

Parhaillaan käynnissä olevassa jätelain uudistuksessa on suunniteltu, että kunnan mahdollisuus antaa kiinteistönomistajan itse järjestää jätteenkuljetus poistetaan. Jatkossa jätteenkuljetuksen järjestäisi aina kunta.

”Erityisesti vapaa-ajan asumisen kannalta tämä on huolestuttava suuntaus. Mökkiläisen kannalta on tärkeää, että jätteenkuljetus vastaa aitoa tarvetta. Jos jätekuljetuksen voi tilata itse, pysyvät kustannukset hallinnassa”, sanoo Omakotiliton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Mökkimatka on tutkimusten mukaan usein lyhyt, ja monet mökkeilevät asuinkunnassaan. Kunnan järjestämä jätehuolto voi tuoda mukanaan joustamattomuutta toimintamalleihin.

”Arkijärjellä ajateltuna se, että jätepussukan vie omaan kotiroskikseen, saastuttaa vähemmän kuin jos pussia varten tilataan erillinen kuljetus. Ilmaston kannalta on haitallista, että jäteauto ajaa tyhjentämään tyhjää sekajäteroskista”, toteaa Rehnfors.

Tutkimuksessa vertailtiin mökkeilyn kustannuksia 50 neliön kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 neliön tontilla. Mökkiä käyttää neljä henkeä kesällä.

Suosituimmat sijoituskirjat - tutustu ja tilaa!

Sijoituskirjoja on moneen lähtöön. Kokosimme suosituimmat sijoittamista ja vaurastumista käsittelevät teokset yhdelle sivulle.

Löydä mieleisesi ja tilaa!

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös