Markkinat

Volatiliteetti teki paluun osakemarkkinoille

Viime vuosien aikana osakkeiden tuoton vaihtelu on keskimäärin ollut varsin pientä.

Koronakriisin aiheuttama shokki sai aikaan osakkeiden tuoton volatiliteetin eli keskihajonnan voimakkaan nousun. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee, että volatiliteetin kohoaminen tänä keväänä ei ole ollut seurausta ainoastaan kurssilaskusta, vaan viimeisen vajaan parin kuukauden aikana on koettu myös poikkeuksellisen nopea nousu osakemarkkinoilla.

Volatiliteetin paluu on saanut sijoittajat keskittymään sijoitusstrategioissaan yhä enemmän volatiliteetissa tapahtuviin muutoksiin. Volatiliteetti-kaupankäynti onkin lyhyessä ajassa saanut niin merkittävän roolin markkinoilla, että sillä on alkanut olemaan itseään toteuttava vaikutus. Näin ollen osakemarkkinoiden kurssilasku on pahentunut, jos sijoittajilla on ollut näkemys volatiliteetin kohoamisesta. Sitä vastoin kurssiheilunnan rauhoituttua, sijoitukset matalan volatiliteetin puolesta ovat kasvaneet, joka on pienentänyt entisestään volatiliteettia.

Volatiliteettiin voi sijoittaa muun muassa VIX (Volatility Index) optioiden kautta. Alun perin CBOE VIX-indeksi kehitettiin mittariksi, jonka avulla voi seurata markkinoiden odotuksia S&P 500 -indeksin tulevan 30 päivän volatiliteetin osalta. VIX-indeksi on kuitenkin viime vuosina liioitellut tulevaa volatilitettia. Preemio on ollut seurausta VIX-optioiden ylikysynnästä.

Historian perusteella VIX-indeksi on keskimääräistä korkeammalla tasolla, jos se on yli 20. Normaali VIX:in taso on välillä 12-20. Sitä vastoin matala volatiliteetti tarkoittaa, että VIX on alle 12.

Volatiliteettiin liittyvät strategiat vaihtelevat erittäin suuren riskin spekuloinnista maltillisen riskin sijoituksiin. Tietyt tahot spekuloivat volatiliteetilla itsessään ja hyödyntävät optioita tai muita johdannaisia, joiden kohde-etuus on VIX-indeksi. Toisilla on käytössä ammattisijoittajille tarkoitettuja tuotteita kuten swap-sopimuksia, joiden kohde-etuus on volatiliteetti.

Volatiliteetti pysyy todennäköisesti lyhyellä aikavälillä poikkeuksellisen korkealla tasolla, joka tarkoittaa mielenkiintoisia aikoja volatiliteetti-strategioita hyödyntäville sijoittajille.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös