Talouden trendit

Luonnonvarakeskus: Suomen hernesato nousemassa uuteen ennätykseen

Herneen kylvöala on noussut Suomessa merkittävästi.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämänhetkisten satonäkymien mukaan viljasadosta on tulossa keskinkertainen, noin 3,3 miljardia kiloa, ja se kattaa kotimaisen kulutuksen. Kokonaisuudessaan Suomen viljasato on jäämässä 16 prosenttia viime vuotta heikommaksi.

LUKE:n mukaan arvioitu 3,3 miljardin kilon viljasatoarvio sisältää neljä tärkeintä viljaa Suomessa: ohra 1,4 miljardia kiloa, kaura 1,1 miljardia kiloa, vehnä 710 miljoonaa kiloa ja ruis 70 miljoonaa kiloa.

Kaikkien viljojen sato-odotukset ovat nyt viime vuotta heikommat.

”Ruissato puolittuu, vehnäsato vähenee viidenneksen, ohrasato vähenee kuudesosan ja kaura muutaman prosentin viime vuodesta. Määrällisesti eniten pienenee ohrasato, 310 miljoonaa kiloa, ja prosentuaalisesti ruissato, 62 prosenttia”, toteaa Luonnonvarakeskuksen tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala.

Hernesadosta on tulossa on tänä vuonna historiallisen suuri.

Syy on LUKE:n mukaan se, että herneen kylvöala kasvoi viime vuodesta 80 prosenttia, ja sadosta odotetaan kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. Toteutuessaan sato olisi LUKE:n mukaan satavuotisen tilastointihistorian suurin. Ruokahernettä enemmän on tänä vuonna kasvanut rehuherneen, rehuteollisuutemme kotimaisen valkuaislähteen, viljely.

Peruna-ala on nyt puolestaan tilastohistorian pienin, reilut 20 000 hehtaaria. Tällä hetkellä sato-odotukset ovat viime vuoden tasolla, eli yli 600 miljoonaa kiloa, LUKE kertoo.

Herneen viljelyn kasvulle on selkeät syyt.

Kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta kertoo Forssan Lehdelle, että Suomen valkuaisomavaraisuutta halutaan nostaa, mikä tukee herneen tai härkäpavun viljelyyn.

Valkuaisomavaraisuuden taustalla on Koivulan mukaan huoli Suomen matalasta valkuaisomavaraisuudesta, koska kotieläinten rehukäyttöön menevää raaka-ainetta joudutaan tuomaan runsaasti ulkomailta. Tuontiin liittyy nyt erityisesti koronatilanteen takia riskejä. Kiinnostusta herneen viljelyyn on lisännyt myös sen tuoma hyvä taloudellinen tulos.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös