Sijoitusstrategiat

Sijoituskirjailija: Sijoitussalkussa kolme eri osaa ja roolia

Sijoittajalla on vain kaksi tehtävää, väittää sijoituskirjailija Mika Hyttinen.

Sijoituskirjailija Mika Hyttinen on tullut tunnetuksi Warren Buffettin sijoitusstrategian puolestapuhujana ja ajoittamisen vaikeuden korostajana.

”Ei ajoittaminen ole mahdotonta, se on enemminkin erittäin vaikeaa. Mielestäni on tuottavampaa keskittyä helpompiin ja yksinkertaisempiin asioihin”, toteaa Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi -kirjan kirjoittanut Hyttinen.

Tutkimustulokset ajoittamisen onnistumisesta ovat karut. Tutkimusten mukaan analyytikkojen arviot markkinoiden tulevasta suunnasta ovat olleet oikeassa vain noin 50 prosenttisesti, Hyttinen toteaa.

Vaurastu kuin Warren Buffett  -kirjassaan Hyttinen esittelee Warren Buffettin sijoitusfilosofian. Buffett on Hyttisen mukaan bisnessijoittaja, joka ei arvioi osakkeita tunnuslukujen perusteella eikä seuraa muiden sijoittajien tekemisiä, ei pörssi-indeksiä eikä edes tuoreimpia talousennusteita. Hän ei yritä suojautua hintojen volatiliteetilta, koska juuri volatiliteetti tarjoaa erinomaisia ostomahdollisuuksia. Bisnessijoittaja etsii hyvää bisnestä hyvään hintaan ja omistaa pitkäjänteisesti ilman turhaa kaupankäyntiä.

Hyttinen on viime aikoina tviitannut sijoitusaiheista aktiivisesti Twitterissä. Nyt hän paljastaa tviiteissään, miten hän on sijoitussalkkunsa muodostanut.

Hyttisellä on kolme erilaista roolia ja sijoitussalkun osaa: pitkäaikaiset sijoitukset, spekulatiiviset ja riskittömät sijoitukset.

Pitkäaikaiset sijoitukset ja riskittömät sijoitukset ovat sijoituskirjailijalla sitä varten, että hän voi ”spekuloida täysin rinnoin. Olla oman sijoittamisensa taiteilija ja mestari”.

”Spekulatiivisessa osassa vallitsee vapaus kokeilla ja hakea suuntaa. Kilvoitella ja olla kilvoittelematta. Kopioida ja luoda uusia ideoita. Olla varovainen ja rohkea”, Hyttinen tviittaa.

Hyttinen kertoo tavoittelevansa vapautta ottaa riskiä, mutta kantaen vastuun omista päätöksistä.

”Salkun kolmesta osasta kaksi (pitkäaikaiset sijoitukset ja käteinen) ovat olemassa, jotta kolmannessa osassa voi vapaasti testata taitojaan ja oppia uutta”, Hyttinen kirjoittaa.

Sijoituskirjailija kertoo tehtäväkseen suojata pääomaa ja hyökätä harkiten. Suojaamisesta ei hänen mukaansa tingitä, mutta hyökkääminen on vapaamuotoista.

Hyttisen mielenkiintoisin viime päivien tviiteissään esittämä ajatus on, ettei sijoittaja voi kontrolloida pitkän aikavälin sijoitustensa tuottoa. Siksi myöskään niiden tuottoa ei ole syytä jatkuvasti mitata.

”Ihminen voi osittain kontrolloida omaa spekulatiivista sijoittamistaan (valita riskin, rajata tappioita) ja asettaa itsensä hyvään asemaan. Ja nauttia pelistä.”

Sijoituskirjailijan mukaan ”homo Investorilla” on siis vain kaksi tehtävää: suojautua isoilta tappioilta eli pitää tappiot pieninä sekä ottaa riskiä tappiolta suojautuminen huomioiden.

”Tässä on kyllä nähtävissä Buffettin ohje, mutta hieman eri muodossa”, Hyttinen toteaa.

Hyttisen mielestä sijoittajan sijoituspäätös ei ole oikea tai väärä, mutta ajattelu päätöksen taustalla on joko hyvää tai huonoa.

”Tuloksen valintaan tähtäävä sijoitusajattelu on aina huonoa ajattelua. Tai sitten varsinainen ajattelu ei ole edes alkanut”, sijoituskirjailija tuumaa.

Kommentoi
Ylös
>