Kasvuosakkeet

Neste takoo väkevää tulosta uusiutuvilla polttoaineilla – pankilta ostosuositus

Uusiutuva polttoaine on Nesteen kasvumoottori, arvioi Danske Bankin analyytikko.

Yhtiön toisen vuosineljänneksen tulos oli vahvasti kaksijakoinen. Nesteellä oli jälleen vahva neljännes uusiutuvissa tuotteissa, mutta öljytuotteissa huhti-kesäkuu oli ennennäkemättömän heikko jalostusmarkkina.

Jalostamoyhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski toisella vuosineljänneksellä 255 miljoonaan euroon vertailukauden 367 miljoonasta eurosta. Liikevoiton lasku oli kuitenkin analyytikoiden 210 miljoonan euron konsensusennustetta selvästi alhaisempi. Joten tuloskehitys oli positiivinen yllätys.

Uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen tulos nousi viimevuotisesta: vertailukelpoinen liikevoitto oli 314 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 286 miljoonaa. Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali laski kuitenkin rajusti 4,76 dollariin barrelilta viime vuoden 9,42 dollarista.

Uusiutuvissa tuotteissa uusi myyntiennätys

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoi, että uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta osoittautui varsin kestäväksi ja ylsi uuteen ennätykseen neljänneskohtaisissa myyntimäärissä.

”Öljytuotteet-liiketoiminta kärsi sen sijaan ennennäkemättömän heikosta jalostusmarkkinasta kysynnän romahdettua maailmanlaajuisesti koronapandemian seurauksena, ja segmentti oli tappiollinen. Marketing & Services teki olosuhteisiin nähden hyvän tuloksen, kun otetaan huomioon myös Venäjän liiketoimintamme taannoinen myynti”, toimitusjohtaja kiteyttää.

Uusiutuvan dieselin kysyntä pysyi Vanackerin mukaan hyvänä, ja myyntimäärät olivat ennätykselliset 773 000 tonnia. Myös jalostamojen erittäin hyvä toiminnallinen tehokkuus tuki uutta neljänneskohtaista ennätystä.

Tuotannon nimelliskapasiteetti uusiutuvissa tuotteissa on nostettu 3,2 miljoonaan tonniin vuodessa.

Neste odottaa merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori arvioi, että Nesteen ydinliiketoimintaan kuuluvan uusiutuvien tuotteiden todistetulla vakaudella ja kestävyydellä on helppo perustella tämä pitkän aikavälin tuloskasvutarina.

”Uusiutuvien tuotteiden odotettua parempi suoriutuminen äärimmäisissä markkinaolosuhteissa sekä johdon kommentit tukevat edelleen jatkuvaa vahvuutta divisioonalle tulevina kvartaaleina vahvistaen edelleen Nesteen kasvumoottorin kestävyyttä”, Vuorikoski toteaa pankin aamukatsauksessa.

Osakkeessa yhä nousupotentiaalia

Vaikka pankki näkee Nesteen torstain +11 prosentin osakekurssireaktion olevan jonkin verran liiallinen jopa epäilemättä vahvalle tulokselle, on osakkeilla edelleen nousupotentiaalia seuraavan 12 kuukauden aikana, Koskivuori toteaa.

Nesteen osakkeen arvostustaso on Koskivuoren mukaan tällä hetkellä 15 prosenttia yli kahden vuoden historiallisen keskiarvoisen arvostuskertoimen. Korkealle arvostustasolle on kuitenkin perusteet.

”Uskomme preemion historiallisilla arvostuskertoimilla olevan perusteltu, ottaen huomioon yhtiön muutoksen perinteisestä öljynjalostajasta uusiutuvan polttoaineen tuottajaksi”, Dansken analyytikko toteaa.

Danske Bank on optimistinen Nesteen 2020 tulosskenaariosta ja toistaa positiivisen näkemyksen. Pankki nostaa Nesteen 12 kuukauden tavoitehinnan 42 eurosta 47 euroon perustuen osien summa -arvostukseemme sekä säilyttää osta-suosituksen.

Nestettä seuraa 18 analyytikkoa, joista seitsemän antaa osakkeelle ostosuosituksen, neljän suositus on lisää ja neljän pidä. Kolme analyytikkoa suosittaa vähentämään osaketta, mutta yksikään ei anna myy-suositusta.

Konsensuksen mukaisella 1,31 euron osakekohtaisella tulosennusteella Nesteen P/E-kerroin on 31,5x. Ensi vuonna konsensusodotus on 1,78 euron osakekohtainen tulos, jolloin P/E-kerroin laskee tasolle 23x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös