Yrittäjyys

Tuhannet yritykset rikkovat rahanpesulakia -edunsaajailmoitus tekemättä

Vain vähemmistö yrityksistä, joiden tulee ilmoittaa edunsaajat kaupparekisteriin, on tehnyt ilmoituksen määräaikaan mennessä.

Kaikkien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien piti ilmoittaa tosiasialliset edunsaajansa kaupparekisteriin viimeistään 1.7. mennessä. Velvoite koski noin 300 000 yritystä, kertoo patentti- ja rekisterihallitus PRH.

PRH:n mukaan aikaa maksuttoman ilmoituksen tekemiseen oli tasan vuosi. Määräaikaan mennessä kaupparekisteriin tuli noin 123 000 ilmoitusta. Eli tuhannet yritykset ovat jättäneet velvoitteen tekemättä.

Yritys- ja yhteisötietolain mukaan ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan tuomita sakkoa. Tarkoituksella virheellisten tietojen ilmoittaminen on rikoslain mukainen rekisterimerkintärikos

Jos yrityksen edunsaajailmoitus on vielä tekemättä, se täytyy PRH:n mukaan tehdä viipymättä. Ilmoitus on myös tehdävä aina, kun edunsaajatiedot muuttuvat tai kun olet perustanut uuden yrityksen.

PRH varoittaa, että yrityksen toiminta voi vaikeutua, jos se ei ilmoita edunsaajatietojaan ja pidä niitä ajan tasalla.

Rahanpesulain mukaan esimerkiksi pankeilla, tilitoimistoilla ja asianajotoimistoilla on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa ja tarkistaa edunsaajatiedot. Nämä samat toimijat voivat ilmoittaa PRH:lle, että yrityksen edunsaajatiedoissa on puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia.

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole rahanpesulain mukaisia edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka täyttää vähintään yhden seuraavista vaatimuksista: Hän omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta, hänellä on yli 25 prosentin osuus yrityksen äänimäärästä suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta tai hän käyttää yrityksessä tosiasiallista määräysvaltaa muulla perusteella (esimerkiksi osakassopimuksen mukaan).

Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy aina tehdä edunsaajailmoitus. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden täytyy puolestaan tehdä ilmoitus silloin, kun edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies tai jos yhtiömiehenä on yritys.

Toiminimiyrittäjät, asunto-osakeyhtiöt, keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt, sivuliikkeet ja pörssiyhtiöt eivät tee ilmoitusta, eivätkä myöskään yhdistykset ja säätiöt.

Vertaile säästötilit ja löydä markkinoiden paras korko!

  • Laske hetkessä säästösi laskurin avulla ja siirry tuotteiden vertailuun
  • Helppo ja nopea vertailu, löydät tarvitsemasi jo minuutissa

Lue lisää VertaaEnsin.fi-sivuilta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös