Yritysuutiset

Teräsyhtiö Outokummun toimintaympäristö pysyy vaikeana – osake sukelsi rajusti

Outokummun huhti-kesäkuun tulosraportti oli synkkä monella tavalla.

Outokumpu ja eurooppalainen terästeollisuus ovat kärsineet pitkään tuonnin rajusta kasvusta ja Yhdysvaltain terästullien aiheuttamasta ennennäkemättömästä hintapaineesta. Viime vuonna Outokummun tilikauden tulos painui 75 miljoonaa euroa pakkaselle.

Tämä vuosi ei ole tuonut helpotusta teräsyhtiön tilanteeseen.

Outokumpu kertoo tulosraportissaan, että markkina-analyysi- ja tutkimusyhtiö CRU:n viimeisimpien arvioiden mukaan ruostumattoman teräksen maailmanlaajuinen kokonaiskulutus laski 15,5 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä edeltävän vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Kulutus putosi eniten EMEA-alueella, 27 prosenttia, kun taas Amerikassa kulutus laski 19,5 prosenttia ja Aasian ja Tyynenmeren alueella 12,4 prosenttia.

Teräsyhtiön liikevaihto laski huhti-kesäkuussa 1 420 miljoonaan euroon vuoden 2020 toisella neljänneksellä, kun vuosi sitten yhtiö ylsi 1 701 miljoonaan euroon. Yhtiön oikaistu käyttökate laski 45 miljoonaan euroon viime vuoden 91 miljoonasta eurosta.

Outokummun oikaistu liikevoitto oli huhti–kesäkuussa -16 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuosi sitten liikevoitto oli plussalla 33 miljoonaa euroa. Tappio oli myös odotettua selvästi syvempi, kun analyytikoiden konsensusodotus oli -5,0 miljoonan euron liiketappio.

Ruostumattoman teräksen toimitukset toisella neljänneksellä laskivat 10 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan jaksoon verrattuna. Toteutuneet hinnat olivat matalammat edeltävään vuoteen verrattuna erityisesti Euroopassa, mutta myös Amerikassa. Kannattavuutta tukivat matalammat tuotannon tarveaineiden kustannukset ja kiinteät kustannukset. Lisäksi tulos sisältää kolme miljoonaa euroa valtiollista tukea henkilöstövähennysten välttämiseksi sekä noin kahdeksan miljoonaa euroa muita kertaluonteisia tuottoeriä.

Raaka-aineisiin liittyvät varasto- ja metallijohdannaistappiot olivat vertailukauden tasolla, 16 miljoonaa euroa. Matalampi ferrokromin vertailuhinta heikensi Ferrochrome-liiketoiminta-alueen kannattavuutta.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoi, että koronapandemia alkoi vaikuttaa Outokumpuun huhtikuussa kysynnän heikentyessä ja tilausmäärien laskiessa. Tämän seurauksena Outokummun toimitukset laskivat 11 prosenttia toisella neljänneksellä ja oikaistu käyttökate pieneni 45 miljoonaan euroon.

Americas-liiketoiminta-alueen toimitukset laskivat peräti 20 prosenttia ensimmäiseen neljännekseen verrattuna jakelijoiden jatkaessa varastotasojen purkamista sekä koronapandemiasta johtuen. Europe-liiketoiminta-alueen tulosta rasittivat matalammat toimitusmäärät, jatkunut hintapaine sekä korkeat tuontimäärät, Malinen kertoo.

”Vastatoimena matalampaan kysyntään tuotantoa on sopeutettu väliaikaisilla tuotantoseisokeilla ja lyhennetyillä työajoilla kaikissa toimintamaissamme. Myönteisenä kehityksenä tuottavuus on parantunut edelleen, ja olemme säilyttäneet markkina-asemamme”, toimitusjohtaja toteaa.

Malisen mukaan Euroopan komission kesäkuinen päätös kasvattaa tuontikiintiöitä kolmella prosentilla oli suuri pettymys eurooppalaiselle terästeollisuudelle.

”Aasiasta kohdistuvan tuontipaineen jatkuessa on pakottava tarve laatia pitkän aikavälin ratkaisu nykyisen, kesäkuussa 2021 päättyvän tuontikiintiökauden jälkeiselle ajalle eurooppalaisen terästeollisuuden toimintaedellytysten varmistamiseksi.”

Joistakin markkinoiden toipumiseen viittaavista merkeistä huolimatta toimintaympäristö pysyy vaikeana, Malinen varoittaa.

”Kolmanteen neljännekseen vaikuttaa tyypillinen kausiluonteisuus, johon koronaviruspandemia tuo oman lisähaasteensa. Näin ollen keskitymme lyhyellä aikavälillä kassavirran hallintaan, maksuvalmiuden varmistamiseen ja tiukkaan kustannusten hallintaan. ”

Koronapandemiasta johtuvan maailmanlaajuisen talouden epävarmuuden vuoksi Outokumpu ei toistaiseksi anna neljännesvuosittaista ohjeistusta oikaistusta käyttökatteesta. Pandemian ja siihen liittyvien toimien yhtiö odottaa vaikuttavan merkittävästi ruostumattoman teräksen toimialaan koko vuoden 2020 ajan.

Tyypillisen, erityisesti Euroopassa kausiluonteisesti matalan neljänneksen ja edelleen jatkuvan pandemiatilanteen vuoksi Outokumpu arvioi koko konsernin ruostumattoman teräksen toimitusten laskevan noin 10 prosenttia vuoden 2020 toiseen neljännekseen verrattuna.

Ruostumattoman teräksen markkinat Euroopassa pysyvät haastavina jatkuvan tuonti- ja hintapaineen vuoksi. Tornion ferrokromitehtaan suunnitellulla kunnossapitotyöllä arvioidaan olevan noin 15 miljoonan euron negatiivinen vaikutus kolmannen neljänneksen tulokseen.

Teräsyhtiön osakekurssi romahti perjantaina Helsingin pörssissä yli 13 prosenttia odotettua heikomman tulosraportin vuoksi.

Outokummun huhti-kesäkuu 2020 lyhyesti

  • Ruostumattoman teräksen toimitukset olivat 523 000 tonnia (584 000 tonnia)
  • Oikaistu käyttökate oli 45 milj. euroa (91 milj. euroa).
  • Käyttökate oli 45 milj. euroa (91 milj. euroa).
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 72 milj. euroa (177 milj. euroa).
  • Korollinen nettovelka pysyi lähes ennallaan 1 243 milj. eurossa (31.3.2020: 1 249 milj. euroa).
  • Velkaantumisaste oli 49,2 % (31.3.2020: 48,0 %).
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös