Kasvuosakkeet

Solteq nelinkertaisti tuloksensa – osakkeen arvostus houkutteleva

It-yhtiö Solteq on vahvassa vireessä. Yhtiön onnistuessa kannattavuuden nostossa on osakkeessa yhä huomattavaa nousuvaraa, arvioi analyytikko.

Solteq on pohjoismainen ohjelmistokonserni ja it-palveluita sekä ohjelmistoratkaisujen tarjoaja, joka on erikoistunut liiketoiminnan digitalisaatioon sekä toimialakohtaisiin ohjelmistoihin. Solteqin asiakkaiden toimialoja ovat muun muassa kauppa, teollisuus, energia ja palvelut.

It-yhtiö Solteqin toinen vuosineljännes oli vahva. Vertailukelpoinen liikevaihto nousi maltillisesti vertailukaudesta 7,8 prosenttia 15,1 miljoonaan euroon, mutta tuloskasvu oli raju. Vertailukelpoinen liikevaihto nousi viime vuoden 0,5 miljoonasta eurosta 1,5 miljoonaan euroon.

Liikevoitto siis kolminkertaistui viime vuoden toisesta vuosineljänneksestä. Osakekohtainen tulos peräti nelinkertaistui viime vuoden 0,01 eurosta 0,04 euroon.

Vahva tuloskehitys oli myös yllätys analyysitalo Inderesille, joka oli odottanut 0,5 miljoonan euron liikevoittoa ja tappiollista -0,02 euron osakekohtaista tulosta.

It-yhtiön toimitusjohtaja Olli Väätäinen kertoo, että yhtiön liikevaihdosta noin viidennes tuli Suomen ulkopuolelta. Yhtiön omat ohjelmistotuotteet ja niihin liittyvät palvelut muodostivat noin kolmasosan ja digitaaliset palvelut noin kaksi kolmasosaa liikevaihdosta.

Koronapandemialla ei ole ollut Väänäsen mukaan negatiivisia vaikutuksia yhtiön suoriutumiseen kokonaisuutena tähän saakka.

”Liiketoiminnan hyvä suoriutuminen katsauskaudella perustui edellisvuonna varmistettuun tilauskantaan sekä toimituskykyyn keskeisillä liiketoiminta-alueilla. Kasvun ajureina toimivat myös onnistumiset myyntityössä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Merkittävät uudet asiakashankkeet erityisesti energiasektorilla tasapainottivat myynnin hidastumista pandemian vaikutuksista kärsineillä matkailu- ja ravintola-alan sekä vapaa-ajan sektoreilla. Toisen vuosineljänneksen hyvää tulosta edesauttoivat myös alkuvuodesta tehdyt tehostamistoimet sekä niiden tuomat kustannussäästöt”, Väänänen kertoo.

Toiminnan jatkuvuuden ja rahoituksen riittävyyden turvaamiseksi Solteq käynnisti 21.4. kirjallisen menettelyn koskien yhtiön nimellisarvoltaan 27 miljoonan euron kiinteäkorkoisen joukkovelkakirjalainan ehtojen muuttamista.

Koko vuoden näkymiä yhtiö kommentoi niukasti. Solteq odottaa vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan merkittävästi tänä vuonna.

Inderesin analyytikko Joni Grönqvist toteaa, että Solteqin huhti-kesäkuun tulosraportti oli vahva, erityisesti kun huomioidaan vaikeat olosuhteet.

”Useamman vaikean vuoden jälkeen sijoittajatarinalle saatiin nyt tukea myös numeroista ja viitteitä potentiaalista. Liikevaihto kasvoi orgaanisesti markkinaolosuhteet huomioiden vahvasti ja kannattavuus parani selvästi. Hyvän H1:n tuloskunnon myötä yhtiön tase on vahvistunut ja JVK:n uudelleenrahoittamiseen liittynyt riski laskenut”, Grönqvist toteaa.

Grönqvistin mielestä Solteqin ”potentiaali alkaa realisoitumaan”, mikä tekee arvostuksesta houkuttelevan.

”Solteqin sijoitusprofiili on muuttumassa mielenkiintoisempaan suuntaan asteittain kasvavan ohjelmisto- ja tuoteliiketoiminnan myötä. H1:llä yhtiö on osoittanut olevansa vankemmalla pohjalla ja liiketoiminnan suunnan olevan oikea.”

Solteqin osakkeessa on analyytikon näkemyksen mukaan nykytasoilla merkittävää potentiaalia pitkän aikavälin tuotestrategian onnistuessa.

”Uusien tuotteiden osalta kaupallistaminen on vielä kesken, vaikka hieman näyttöjä saatiin.”

Paremman tuloskunnon myötä it-yhtiön osakkeen arvostukselle saadaan nyt tukea myös arvostuskertoimista. Yhtiön 2021e

”P/E- ja EV/EBIT kerroin on 11x ja 10x ja noin 25 % alle verrokkien. Paremman näkyvyyden myötä olemme tarkastelleet Solteqin arvostusta myös osien summan kautta, mikä indikoi osakkeelle nykyistä korkeampaa arvostusta. Emme ole kuitenkaan valmiita nojamaan ainoastaan osien summaan. Kokonaisuutena pidämme arvostusta nyt houkuttelevana absoluuttisesti ja suhteellisesti”, Grönqvist toteaa.

Yhtiön päästessä pysyvästi sektorin hyvälle kannattavuustasolle palveluliiketoiminnassa ja erityisesti ohjelmistoliiketoiminnan kasvun ja kannattavuustavoitteiden realisoituessa on osakkeessa edelleen huomattavaa nousuvaraa torstain rajusta kurssinoususta huolimatta, analyytikko uskoo.

Solteqin osakekurssi nousi torstaina rajusti tulosraportin julkistuksen jälkeen. Kurssinousu oli yli 13 prosenttia.

Inderes nosti Solteqin suosituksen tasolta vähennä tasolle lisää. Osakkeen tavoitehinta nousi 1,1 eurosta 1,6 euroon.

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilinavulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös