Yritysuutiset

Pörssiyhtiö Altia yhdistyy norjalaisyhtiön kanssa, sijoittajat kiittävät

Uusi Anora-yhtiö aikoo hakee kasvua pohjoismaiden ulkopuolelta.

Alkoholiyhtiö Altia kertoi tänään, että se ja norjalainen Arcus ASA ovat sopineet liiketoimintojen yhdistämisestä lakisääteisellä rajat ylittävällä absorptiosulautumisella, jossa Arcus sulautuu Altiaan. Sulautumisen seurauksena Arcuksen kaikki varat ja velat siirtyvät selvitysmenettelyttä Altialle, ja Arcus purkautuu. Arcuksen osakkeenomistajat saavat sulautumisvastikkeena Altian uusia osakkeita osakkeenomistuksensa mukaisessa suhteessa.

Altia valmistaa, markkinoi, maahantuo ja vie omia ja päämiestensä alkoholijuomia pohjoismaissa ja Baltiassa sekä valmistaa teollisuudelle etanolia, ohratärkkelystä ja rehua. Tällä hetkellä Valtion kehitysyhtiö Vake omistaa Altiasta 36,2 prosenttia.

Yhdistymisellä muodostetaan johtava pohjoismainen viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo. Uuden yhdistyneen yhtiön nimeksi tulee Anora Group Oyj. Uudessa yhtiössä Altian osakkeenomistajien osuus on 53,5 prosenttia ja norjalaisen Arcuksen osuus 46,5 prosenttia.

Anora tulee tarjoamaan yhdistyvien yhtiöiden mukaan ”valikoiman ikonisia paikallisia, alueellisia ja globaaleja brändejä”. Yhdistyneen yhtiön alustava yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto on 640 miljoonaa euroa vuonna 2019, ja Anora työllistää noin 1 100 ammattilaista Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Anoralla tulee olemaan vahva asema pohjoismaisilla markkinoilla ja erinomaiset, kaikki Pohjoismaat kattavat markkinakanavat tulevat tekemään Anorasta houkuttelevan kumppanin, yhdistyvissä yhtiössä uskotaan. Yhdistetyn vakaan kassavirran avulla Anora on hyvässä asemassa vahvempaan kansainväliseen laajentumiseen. Lisäksi se tulee olemaan kilpailukykyinen pohjoiseurooppalainen toimija, jolla on mahdollisuus tavoitella lisäkasvua myös kohdennettujen yritysostojen kautta.

Sulautuvat yhtiöt uskovat, että uusi yhtiö kasvattaa merkittävästi skaalaa tehostaen odotettavasti koko arvoketjua. Tämä mahdollistaa sen, että Anora voi pyrkiä parantamaan kustannusasemaansa ja tehokkuuttaan pitkällä aikavälillä. Yhdistymisen myötä sisäiset volyymit kasvavat ja muodostavat entistä kilpailukykyisemmät Industrial- ja Logistics-liiketoimintayksiköt.

Yhdistyminen tähtää noin 8–10 miljoonan euron vuosittaisiin nettokäyttökatesynergioihin. Kustannussynergioita on tunnistettu hankinnassa, valmistuksessa, logistiikassa ja myynti-, yleis- ja hallintokuluissa. Liikevaihtosynergioihin tähdätään kotimarkkinoilla ja niiden ulkopuolella. Yhtiöt odottavat, että suurin osa synergioista saavutetaan noin kahden vuoden kuluessa sulautumisen toteuttamisesta. Yhdistymisen odotetaan myös luovan pitkäaikaisia hyötyjä, jotka toteutuvat vielä tämän ajanjaksonkin jälkeen.

“Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme julkistaa Altian ja Arcuksen sulautumisen sekä ilmoittaa, että uudella yhtiöllä, Anora Groupilla tulee olemaan pääkonttori Helsingissä. Tämä kahden tasavertaisen pohjoismaisen yhtiön yhdistyminen on looginen jatkumo Altian strategisella matkalla, joka alkoi vuonna 2018 listautumisannilla”, toteaa Sanna Suvanto-Harsaae, Altian hallituksen puheenjohtaja.

Yhdessä nämä kaksi innovatiivista yhtiötä ovat Suvanto-Hasaaenin mukaan ottamassa tärkeää askelta matkalla Pohjoismaiden viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditaloksi, jolla on erinomainen kasvupotentiaali myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

Yhdistymisuutinen oli mannaa sijoittajille, sillä Altian osake on tänään noin kello 14.20 yli 11 prosentin nousukiidossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös