Markkinakommentit

Osakemarkkinoilla nähtiin pitkästä aikaa kurssirytinää

Osakeindeksit laskivat Wall Streetillä eilen rajusti. Erityisesti takapakkia ottivat teknologiajätit.

Osakemarkkinoilla nähtiin pitkästä aikaa isompi yksittäisen pörssipäivän korjausliike. USA:n S&P 500 –osakeindeksi laski yli 3,5 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq puolestaan laski lähes 5,0 prosenttia.

Jenkkifutuurit ovat perjantaiaamunakin laskussa. Aasiassa Japanin Nikkei 225 – on laskussa 1,3 prosenttia ja Shangain osakeindeksi 1,4 prosenttia.

Erityisesti suuret teknologiayhtiöt, jotka ovat kivunneet maaliskuun jälkeen rajusti, ottivat eilen iskuja. Microsoftin osakekurssi laski lähes 6,2 prosenttia, Applen 8,0 prosenttia, Amazon 4,6 prosenttia ja Googlen emoyhtiö Alphabet 5,0 prosenttia.

Gradient Investments -yhtiön salkunhoitaja Keith Gangl suhtautuu eiliseen kurssilaskuun rauhallisesti.

”Jos osakkeet nousevat päivittäin kolme prosenttia, ei voida odottaa niiden nousevan joka päivä”, Gangl kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Sijoittajien mieliä saattaa painaa myös korkeana pysyttelevä työttömyystilanne. Työttömyyskorvausta haki viime viikolla 881 000 amerikkalaista. Vaikka määrä laski edellisestä viikosta, on se edelleen hyvin korkea. Uusia työpaikkoja syntyi Yhdysvaltoihin elokuussa 428 000, mikä on 212 000 enemmän kuin heinäkuussa, mutta vähemmän kuin ekonomistien odottama miljoona uutta työpaikkaa, kertoo MarketWatch-sivusto.

Hermostuneisuutta ruokkii myös epävarmuus USA:n ratkaisu uudesta elvytyspaketista. Maan pääpuolueilla, demokraateilla ja republikaaneilla on yhä erimielisyyksiä uuden elvytyspaketin sisällöstä.

Eilen nähty kurssilasku saattaa olla vain lyhytaikainen korjausliike. Myönteistä osakenäkemystä tukevat jälleen kerran myös keskuspankit, arvioi Nordean pääanalyytikko Antti Saari alkuviikosta.

”Keskuspankkiirit ovat jälleen sovittaneet sankarinviittaa ylleen koronakriisin selätystaistossa, ja viitta näyttäisi yhä istuvan hyvin. Rahapolitiikan vartijat ovat mittavien toimiensa lisäksi viestineet, että korot pidetään matalina pitkään”, Saari arvioi.

Osakkeiden arvostustasot näyttävät korkealta, kun kurssitasoja vertaa usein käytettyihin kuluneiden tai tulevien 12 kuukauden tuloksiin tai tulosennusteisiin. Saari kuitenkin muistuttaa, että tämä hämärtää kuvaa, sillä kumpikin luku pitää sisällään merkittävän osan kriisiajan tuloksia, ja näistä ajoista ollaan pääsemässä yli.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös